
Sveler to popularne w norwegii naleśniki, podobne do anglosaskich pancakes ale nieco od nich większe i bardziej płaskie. Przypominają też nieco znane w kuchni polskiej placki/racuchy. Zwyczajowo robi się je na bazie kefiru... Czytaj dalej
Sveler to popularne w norwegii naleśniki, podobne do anglosaskich pancakes ale nieco od nich większe i bardziej płaskie. Przypominają też nieco znane w kuchni polskiej placki/racuchy. Zwyczajowo robi się je na bazie kefiru... Czytaj dalej
Wprawdzie sezon na kwiaty bzu skończył się miesiąc temu i przepis ten jest mocno nieaktualny, to jednak postanowiłam – w ramach nadrabiania zaległości – w końcu go opublikować. Z pewnością przyda się w... Czytaj dalej
To już ostatni przepis do tegorocznej akcji "W wiśniowym sadzie", jaki pojawi się na tym blogu. Blogerom przypominam, że zabawa trwa do końca miesiąca, więc jest jeszcze jeden weekend na przygotowanie pyszności z... Czytaj dalej
Kto by pomyślał, że wiśnie mogą tak doskonale odnaleźć się w barszczu? Wiśnie nadają tutaj nie tylko koloru, ale i słodyczy i kwaskowatości zarazem, sprawiając, że zupa nie tylko pięknie wygląda, ale i... Czytaj dalej
Przepyszna kolorowa sałatka, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Z okazji mojej akcji W wiśniowym sadzie bardzo chciałam przygotować jakąś sałatkę z dodatkiem wiśni i tak oto powstał pomysł, by połączyć... Czytaj dalej
Smaczne ciasto z rabarbarem, podobne w smaku do znanego wszystkim zwykłego ciasta ucieranego, jednak w odróżnieniu od niego nie zawiera proszku do pieczenia, a co ciekawsze - masła nie miksuje się z ciastem,... Czytaj dalej
Sezon na młodą kapustę raczej dobiega już końca, a ja ostatnio staram się nadrobić zaległe wpisy, zatem zamieszczam i ten, mimo że wykonałam go już jakiś czas temu. Nic jednak nie szkodzi, ponieważ... Czytaj dalej
Pie to popularne w krajach anglosaskich okrągłe ciasto z nadzieniem. Najpopularniejsza wersja zawiera w sobie jabłka i jest typową dla tych krajów szarlotką. Ja parę lat temu zrobiłam bardzo udaną wersję z rabarbarem,... Czytaj dalej
Jagodzianki to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa. Niestety w dzisiejszych czasach kupno naprawdę dobrych jagodzianek niemal graniczy z cudem – większość bułek określanych tym mianem zawiera w sobie kiepskiej jakości dżem o... Czytaj dalej
Bardzo lubię hummus i do tej pory robiłam go w kilku wersjach, począwszy od klasycznego, poprzez hummus z pieczoną papryką, aż po hummus z burakiem, jednak zawsze podstawą tej pasty była ciecierzyca. Niedawno... Czytaj dalej
To pierwszy pasztet wegetariański, jaki przygotowałam, jednak jestem ogromnie zadowolona z efektów. Pasztet bardzo mi smakował, obawiałam się jednak reakcji mojego "mięsarianina". Ku mojemu rozbawieniu M. stwierdził, że pasztet jest "bardzo dobry, tylko... Czytaj dalej
Tę pyszną sałatkę przygotowałam z okazji sobotniego grilla z sąsiadami. Znakomicie sprawdziła się jako dodatek do grillowanych mięs i ryby. Sałatka ta inspirowana jest kuchnią Bliskiego Wschodu, stąd obecność sumaku, ale jeśli go... Czytaj dalej
Na straganach pojawiły się już pierwsze wiśnie, zatem jak co roku mam ogromną przyjemność zaprosić wszystkich blogerów do akcji kulinarnej, której motywem przewodnim są właśnie te owoce. Sezon na wiśnie nie trwa długo,... Czytaj dalej