Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kluski na parze. Z jagodami :)

By 18:29 , , ,

No i jestem :) Cała i zdrowa, chociaż wizja tragicznej śmierci przyświecała mi przez całą sobotę i niedzielę. Pierwszy raz jeździłam na snowboardzie, chociaż „jazda” to może nie jest najwłaściwsze słowo – było to raczej staczanie się ze stoku :)
Ale fajnie było :)

A przede mną kilka dni lenistwa, zanim zacznie się kolejny semestr. Ostatni.

***
Zrobiłam dzisiaj kluski na parze. Na słodko, ze śmietaną jagodami znalezionymi w zamrażarce. Wcześniej jadłam kluski tylko raz, w zamierzchłym dzieciństwie, kiedy spędzałam wakacje u babci i cioci. Trudno powiedzieć, skąd dokładnie pochodzi ta potrawa, bo popularna jest w wielu rejonach (Śląsk, Wielkopolska, Mazowsze). Przeważnie podaje się je jako dodatek do mięsa, ale nie jest to regułą, bo w wersji słodkiej smakują po prostu rewelacyjnie :)

Photobucket

KLUSKI NA PARZE
(na 4-5 porcji)
400g mąki,
25g świeżych drożdży,
50g cukru,
50g stopionego masła,
ok. 1 szklanki mleka,
1 żółtko,
1 jajko,
szczypta soli

Drożdże rozkruszyć do garnuszka, posypać łyżką cukru, wlać ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł.
Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko, żółtko, resztę cukru i mleka. Dodać zaczyn i dokładnie zagnieść ciasto. Następnie wlać stopione masło i wyrabiać, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto, które stanie się miękkie, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk i miski.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm i szklanką wycinać krążki. Skrawki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować, wyciąć krążki itd. aż do zużycia całego ciasta. Krążki przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30-40 minut, aż znowu urosną.
Kluski gotować w parowarze albo w zwykłym garnku z wkładką do gotowania na parze przez ok. 10-12 minut.
Podawać na gorąco.

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. Moje dzieciństwo! Śliczne te kluseczki :)
    Ja najbardziej lubię z musem truskawkowym albo z sosem mięsnym - oczywiście w obu wersjach ze śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam na wytrawnie. Na słodko za to króluje na moim stole odkąd pamiętam. Najlepsze u babci :D

    OdpowiedzUsuń
  3. podziwiam za snowboard! a klusków zazdroszczę!bo są takie domowe, puchate i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je! Smak dzieciństwa. U mnie nazywane parowańcami. Pyszne na słodko. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam je :) U mnie nazywają się paruchy, parowce... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za dodanie tych pyszności do akcji :) Nie jadłam nigdy takich klusek na słodko, chyba czas spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie [gorny slask] nazywaja sie: buchty :)
    Jak nie bylo owocow, babcia i mama podawaly je tylko z topionym maslem, potrafilam tego zjesc ilosc, ktora przekraczala wszelkie wyobrazenie :D
    Dopiero w Lodzi z wielkim zdziweniem zobaczylam, ze moje ulubione buchty sa podawane z gulaszem!
    he he, co kraj, to obyczaj...

    Pozdrawiam sniezno-slonecznie z pepka PL

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie kluski te obsmaża sie na margarynie a do tego koniecznie gorące kakao polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo, u mnie tez sie takie robilo! Sama nigdy nie probowalam prawde mowiac... Moze czas zaczac? Bo Twoje wygladaja dokladnie tak, jak powinny! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja teściowa robi przepyszne parowce, ale nadziewane jagodami, polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  11. a w Poznaniu to mowi sie na nie po prostu pyzy - u mnie w domu obowiazkowo podawane byly z gulaszem i najczesciej z gotowana kapusta kwaszona. Dlatego tez jak zobaczylam tytul posta to oczom nie moglam uwierzyc! - a tu w dodatku z komentarzy wynika ze sporo osob jada je na slodko....osobiscie nie odwazylabym sie nawet sprobowac ich na slodko:-) Musza byc z gulaszem i koniec kropka :-))))

    OdpowiedzUsuń