Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kuskus po marokańsku

By 00:15 , ,

Jeśli znudził się Wam zwykły kuskus podawany jako dodatek do obiadu, polecam tę marokańską wersję, wzbogaconą o bakalie i aromatyczne przyprawy. Świetnie pasuje do dań z grilla, bez względu na to, czy będzie to kawałek mięsa, czy pieczone warzywa.





KUSKUS PO MAROKAŃSKU
(na 6 porcji)

  • 1,5 szklanki kuskusu,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ szklanki migdałów bez skórek,
  • ½ szklanki pokrojonych suszonych daktyli,
  • 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub szczypta sproszkowanego),
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy

Migdały lekko podprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej posiekaną cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kumin, cynamon, imbir i kurkumę. Smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojone daktyle, morele, rodzynki i migdały . Dokładnie wymieszać.
Kuskus zalać w misce bulionem i przykryć. Po 5-10 minutach, gdy już wchłonie cały płyn, dodać pozostałe 2 łyżki oliwy oraz podsmażoną cebulę z przyprawami i bakaliami. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Wszystko dokładnie wymieszać.


(przepis od miciuni)




(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Wow ile przypraw! Fajne i na pewno smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja- moje ulubione przyprawy i dodatki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, że już wylądowało w ulubionych? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam, ale już mi smakuje :) leci na listę "Do zrobienia" :))

    OdpowiedzUsuń