Kuskus po marokańsku
Jeśli znudził się Wam zwykły kuskus podawany jako dodatek do obiadu, polecam tę marokańską wersję, wzbogaconą o bakalie i aromatyczne przyprawy. Świetnie pasuje do dań z grilla, bez względu na to, czy będzie to kawałek mięsa, czy pieczone warzywa.
KUSKUS PO MAROKAŃSKU
(na 6 porcji)
- 1,5 szklanki kuskusu,
- 1 nieduża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ szklanki migdałów bez skórek,
- ½ szklanki pokrojonych suszonych daktyli,
- 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub szczypta sproszkowanego),
- ½ łyżeczki kuminu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy
Migdały lekko podprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej posiekaną cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kumin, cynamon, imbir i kurkumę. Smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojone daktyle, morele, rodzynki i migdały . Dokładnie wymieszać.
Kuskus zalać w misce bulionem i przykryć. Po 5-10 minutach, gdy już wchłonie cały płyn, dodać pozostałe 2 łyżki oliwy oraz podsmażoną cebulę z przyprawami i bakaliami. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Wszystko dokładnie wymieszać.
(przepis od miciuni)
![(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoMhxALUGj8xRlH2fsFTLT-1NQEGA4SH7J5FrUe5zOrBECOSwU_C6nbuCJHDpQuYknlPJIvTNqEMIneuNCXJPnBv3moBohnv9DCUqsY6OmGYENd5WNo9HeQFEUVaA0Gr1zgJNgR4xASA/s1600/II+festiwal+kuchni+arabskiej.jpg)
5 komentarze
Wow ile przypraw! Fajne i na pewno smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja- moje ulubione przyprawy i dodatki;)
OdpowiedzUsuńna pewno pycha!
OdpowiedzUsuńwiesz, że już wylądowało w ulubionych? ;)
OdpowiedzUsuńnie jadłam, ale już mi smakuje :) leci na listę "Do zrobienia" :))
OdpowiedzUsuń