Czekoladowe pots de crème
Pot de crème to rodzaj francuskiego deseru podawanego w kokilkach. Najczęściej występuje w wersji waniliowej lub czekoladowej. Ponieważ trwa właśnie Czekoladowy Weekend, przygotowałam pots de crème czekoladowe, według przepisu znalezionego w „Złotej księdze czekolady”. To pyszny i lekki deser o konsystencji musu. Mmm... po prostu niebo :)
mus czekoladowy |
CZEKOLADOWE POTS DE CREME
(na 6 porcji)
- 250 ml mleka,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 60 g grubo pokrojonej mlecznej czekolady,
- 60 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady,
- 5 żółtek z dużych jajek,
- 70 g cukru,
- ¼ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- + dodatkowo bita śmietana oraz wiórki lub ruloniki czekoladowe*
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać obydwa rodzaje czekolady i podgrzewać na średnim ogniu. Tuż przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i wymieszać zawartość, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
W średniej misce wymieszać żółtka jaj z cukrem i solą. Podczas mieszania dodać trochę mieszanki mleczno-czekoladowej z rondla. Kiedy dobrze się rozprowadzi, dodać stopniowo całą zawartość rondla i starannie wymieszać. Na koniec dodać esencję waniliową i, po wymieszaniu przecedzić miksturę przez sitko. Wlać do żaroodpornych kokilek po ok. 125ml masy i ułożyć je w brytfance. Do brytfanki wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy jej boków. Piec ok. 35 minut, aż masa stężeje, następnie wyjąć kokilki z formy i odstawić do ostygnięcia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, przykryć je i wstawić przynajmniej na 4 godziny lub na całą noc do lodówki.
Podawać z bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami.
* instrukcję, jak zrobić czekoladowe ruloniki można znaleźć np. tutaj
10 komentarze
Faktycznie niebo w gębie, ale i niebo dla oczu:-)
OdpowiedzUsuńO, pyszności Mirabelko! :)
OdpowiedzUsuńo jakie dobre!!
OdpowiedzUsuńpyszności! uwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńO rany...ależ one wyglądają! Boski deser :)
OdpowiedzUsuńpychotka :)))
OdpowiedzUsuńPiekne! I jak juz wiesz, ja tez uwielbiam pots de crème :))
OdpowiedzUsuń(polecam Ci pieczenie ich przykrytych folia aluminiowa, ich wierzch jest wtedy jeszcze przyjemniejszy ;)).
Pozdrawiam serdecznie!
I dziekuje za udzial w tegorocznym Czekoladowym Weekendzie :)
Zrobię na 100%. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO mały włos się sliną nie zadławiłam ale mi smaka narobiłaś, a ja tak kocham czekoladę.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:) Uwielbiam takie czekoladowe cuda:)
OdpowiedzUsuń