Pieczony kurczak z kuskusem wg Jamiego
W jednym ze starych numerów „Kuchni” (1/2011) znalazłam przepis Jamiego Olivera na pieczonego kurczaka z kuskusem i warzywami. Wyglądał bardzo obiecująco i nic nie szkodziło na przeszkodzie by go zrobić – zwłaszcza, że znalazłam na parapecie, w jednej ze stu tysięcy doniczek, świeżą miętę, rachityczną nieco, ale rosnącą sobie jak gdyby nigdy nic. Słowo daję, sama nie ogarniam, co ta moja mama sadzi w tych wszystkich doniczkach ;)
I powiem tyle: przepis w zupełności spełnił moje oczekiwania co do smacznego obiadu. Wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają – od lekko cytrynowego kurczaka, po aromatyczny kuskus z nutą kolendry i mięty.
PIECZONY KURCZAK Z KUSKUSEM
(na 4 porcje)
- 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg,
- 200g kuskusu,
- 2 nieduże czerwone cebule,
- 2 marchewki,
- 200g pieczonej papryki ze słoika*,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka papryki w proszku (użyłam ostrej),1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- listki oberwane z kilku gałązek świeżej mięty,
- sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć i ostrym nożem wykonać na skórze kilka głębokich nacięć. Dzięki temu sól i przyprawy wnikną w mięso, a kurczak upiecze się trochę szybciej. Następnie natrzeć go solą, pieprzem, kuminem i oliwą i ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wyszorowaną cytrynę przekrojoną na pół włożyć do środka tuszki.
Kurczaka wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dodać do kurczaka obraną i pokrojoną na kawałki marchew oraz cebule przekrojone na ćwiartki. Piec jeszcze przez godzinę, od czasu do czasu potrząsając blaszką. Kurczak jest upieczony, kiedy mięso można łatwo oddzielić od kości, a wypływający sok jest przezroczysty.
Upieczone mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Warzywa grubo pokroić, wrzucić z powrotem na blaszkę i postawić na ogniu. Dodać 1 szklankę i mieszając drewnianą łyżką, zdrapać z dna smakowite, przypieczone soki.
Do sosu dodać posiekaną pieczoną paprykę, kuskus, paprykę w proszku oraz kolendrę. Szczypcami wyjąć z wnętrza kurczaka połówki cytryny i wycisnąć z nich sok na kuskus. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i odczekać 5 minut lub do czasu, aż kuskus wchłonie płyn. Przemieszać kuskus widelcem, dodać posiekaną miętę oraz parę łyżek oliwy (pominęłam oliwę) i ponownie wymieszać.
Podzielić kurczaka na porcje i podawać na warstwie kuskusu z pieczonymi warzywami
* Nie miałam takiego wynalazku, jak pieczona papryka ze słoika, więc po prostu wzięłam 2 strąki świeżej papryki i upiekłam na osobnej blaszce w czasie gdy piekł się kurczak. Potem lekko ostudziłam, zdjęłam z niej skórkę, pokroiłam w kostkę i dodałam do kuskusu zgodnie z przepisem :)
6 komentarze
Ale fajny przepis :) muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem. Mam w domu wszystkie składniki ;)
OdpowiedzUsuńTestowalam ten przepis i potwierdzam, ze kurczaj wychodzi smaczny, a kuskus jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę, pyszne danie.
OdpowiedzUsuńjak dla mnie, rewelacja ;]
Wygląda bardzo apetycznie, a skoro Jamiego, to pewnie jest pyszne. Chyba muszę go przyrządzić. Niestety miętę muszę kupić, bo na moim parapecie nic zbytnio nie chce rosnąć :( Jakoś tak złe światło, zła temperatura.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny obiadek:)
OdpowiedzUsuń