Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fasolatha - grecka zupa fasolowa

By 00:10 , , , , , ,

Bardzo smaczna, wegetariańska zupa, trochę podobna do serbskiej fasolówki, którą nie tak dawno robiłam.
Fasolatha, występująca też pod nazwą fasolada to jedna z najpopularniejszych zup kuchni greckiej. W niektórych przepisach oliwa występuje w bardzo dużej ilości, nawet ½ szklanki, ja dałam jej znacznie mniej.
Oczywiście w tradycyjnym przepisie fasolę moczy się całą noc, a później długo gotuje do miękkości. Ja nie miałam aż tyle czasu, więc skorzystałam z puszkowanej, dzięki czemu zupa była nie tylko smaczna, ale nieomal „sama się zrobiła” :)

Photobucket

FASOLATHA – GRECKA ZUPA FASOLOWA
(na 3-4 porcje)
1 puszka białej fasoli,
1 puszka pomidorów,
1 nieduża cebula,
1 łodyga selera naciowego,
1 marchew,
4 szklanki bulionu warzywnego,
szczypta suszonego tymianku,
szczypta suszonego oregano,
posiekana natka pietruszki, 

2 łyżki oliwy,
sól i pieprz

Cebulę drobno posiekać. Seler naciowy pokroić na małe kawałki. Marchew obrać i pokroić w ćwierćplasterki,
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodać seler i marchew. Smażyć razem kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać drobno pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą). Gotować 10 minut, po czym dodać osączoną i przepłukaną na sitku fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.



(źródło: książka "Podróże kulinarne. Kuchnia grecka" z moimi zmianami)


(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Nieskomplikowana i szybka ta zupka, z ochotą ją przyrządzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na pyszną zupę!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetna!
    i na zimę dobra propozycja. mniaam!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jedna z moich ulubionych zimowych zup. Prosta, pozywna, a do tego wszystkie skladniki mam zwykle w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobną, ale dają jeszcze oliwki :) Jest przepyszna ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wzięcię udziału w mojej akcji Festiwal Śniadaniowy.
    Zapraszam do przejrzenia wpisu podsumowującego akcję, zawierającego wszystkie dodane przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Peninia, Kulinarnyoliwek - niestety przez pomyłkę Wasze komentarze się nie dodały - dopiero dziś to zauważyłam. Nie mam już możliwości ich dodania :( Przeczytałam je jednak i dziękuję :)
    Peninia, mam nadzieję, że zupa smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa zupka, uwielbiam połączenia takich składników

    OdpowiedzUsuń