Pasta z kurczaka z oliwkami
Tę pastę zrobiłam kilka dni temu jako kolejny sposób na wykorzystanie ugotowanego mięsa z rosołu. Przepis podpatrzyłam na blogu Grumków, jednak dokonałam modyfikacji i zamieniłam marynowany zielony pieprz na oliwki.
Mojej mamie pasta ta średnio przypadła do gustu z powodu lekko ketchupowego posmaku, za to siostra stwierdziła, że to najlepsza pasta, jaką jadła. Ja osobiście również jestem na tak! :)
pasta z kurczaka przepis |
PASTA Z KURCZAKA Z OLIWKAMI
- 150 g gotowanego mięsa z kurczaka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 10-12 sztuk marynowanych czarnych oliwek,
- sól i pieprz
Mięso, jajka, masło, sok z cytryny i ketchup zmiksować na gładką masę, dodając tyle majonezu, aby uzyskać dość gęstą pastę. Dodać drobno posiekane oliwki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać i schłodzić.
4 komentarze
Ja za ketchupem w ogole nie przepadam, wiec pewnie bym pominela... Domowe pasty kanapkowe sa super!
OdpowiedzUsuńlubię takie mazidełka do chlebka.
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie!
Bardzo smacznie wygląda na chlebku, na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to, żeby zrobić pastę do chleba z kurczaka. Chętnie wypróbuje pomysł :)
OdpowiedzUsuń