Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chińska zupa z kurczakiem i jajkiem

By 11:41 , ,

Bardzo smaczna, rozgrzewająca i treściwa zupa. Ciekawym akcentem jest to, że zamiast jajka na twardo, zawiera jajko w tzw. koszulce ;)
Pierwszy raz gotowałam takie jajka i muszę przyznać, że to o wiele łatwiejsze, niż mi się wydawało. Chyba będę je częściej robić, na przykład na śniadanie :)



CHIŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I JAJKIEM
(przepis na 4 porcje)


  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • ok. 15 cm kawałek pora,
  • 150 g różyczek brokułów (mogą być mrożone),
  • 150 g gotowanego mięsa z kurczaka (z bulionu – ja użyłam udka),
  • 2 duże pieczarki,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki octu ryżowego (zastąpiłam octem winnym),
  • sól
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina,
  • odrobina sosu chili,

+ posiekana papryczka chili do dekoracji



Przygotować jajka w koszulkach: Zagotować w garnku wodę, dodać sól i ocet ryżowy, po czym zmniejszyć ogień. Na mały talerzyk lub spodek wybić jedno jajko. Wodę zamieszać łyżką i delikatnie zsunąć jajko ze spodeczka w sam środek powstałego wiru. Gotować 2 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową na talerz. To samo zrobić z pozostałymi jajkami.


W drugim garnku zagotować bulion. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucić por i pieczarki, gotować 5 minut, następnie dodać brokuły i gotować 3-5 minut, aż brokuły będą al dente. Dodać kurczaka, zupę doprawić sosem sojowym, winem i sosem chili. 
Zupę rozlać na talerze, nałożyć po jednym jajku na porcję. Posypać odrobiną posiekanego chili i od razu podawać.



(na bazie przepisu z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")


II Zimowy Festiwal Zupy zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Zupka z jajkiem w koszulce? Musi być pyszna, tylko szkoda że jajko w koszulce za Chiny Ludowe mi wyjść nie chce :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy ten dodatek jajka w koszulce.
    pyszna zupka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Jajko w koszulce wygląda tu ciekawie. Przyznam szczerze, że jeszcze go nie robiłam, więc sama nie wiem czy by mi wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  5. a'propos sniadania i jajka: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/eggsflorentine_88979

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa i bardzo fajna zupka!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chińską zupę z kurczakiem. Właściwie nie wiem, czemu się jeszcze na nią nie zdecydowałam w domu. Po Twoim wpisie muszę to zmienić.

    OdpowiedzUsuń