Chińska zupa z kurczakiem i jajkiem
Bardzo smaczna, rozgrzewająca i treściwa zupa. Ciekawym akcentem jest to, że zamiast jajka na twardo, zawiera jajko w tzw. koszulce ;)
Pierwszy raz gotowałam takie jajka i muszę przyznać, że to o wiele łatwiejsze, niż mi się wydawało. Chyba będę je częściej robić, na przykład na śniadanie :)
CHIŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I JAJKIEM
(przepis na 4 porcje)
- 1 litr bulionu drobiowego,
- ok. 15 cm kawałek pora,
- 150 g różyczek brokułów (mogą być mrożone),
- 150 g gotowanego mięsa z kurczaka (z bulionu – ja użyłam udka),
- 2 duże pieczarki,
- 4 jajka,
- 2 łyżki octu ryżowego (zastąpiłam octem winnym),
- sól
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka wytrawnego białego wina,
- odrobina sosu chili,
+ posiekana papryczka chili do dekoracji
Przygotować jajka w koszulkach: Zagotować w garnku wodę, dodać sól i ocet ryżowy, po czym zmniejszyć ogień. Na mały talerzyk lub spodek wybić jedno jajko. Wodę zamieszać łyżką i delikatnie zsunąć jajko ze spodeczka w sam środek powstałego wiru. Gotować 2 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową na talerz. To samo zrobić z pozostałymi jajkami.
W drugim garnku zagotować bulion. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucić por i pieczarki, gotować 5 minut, następnie dodać brokuły i gotować 3-5 minut, aż brokuły będą al dente. Dodać kurczaka, zupę doprawić sosem sojowym, winem i sosem chili.
Zupę rozlać na talerze, nałożyć po jednym jajku na porcję. Posypać odrobiną posiekanego chili i od razu podawać.
(na bazie przepisu z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")
7 komentarze
Zupka z jajkiem w koszulce? Musi być pyszna, tylko szkoda że jajko w koszulce za Chiny Ludowe mi wyjść nie chce :(
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuńciekawy ten dodatek jajka w koszulce.
OdpowiedzUsuńpyszna zupka!
Wygląda bardzo apetycznie. Jajko w koszulce wygląda tu ciekawie. Przyznam szczerze, że jeszcze go nie robiłam, więc sama nie wiem czy by mi wyszło.
OdpowiedzUsuńa'propos sniadania i jajka: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/eggsflorentine_88979
OdpowiedzUsuńCiekawa i bardzo fajna zupka!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chińską zupę z kurczakiem. Właściwie nie wiem, czemu się jeszcze na nią nie zdecydowałam w domu. Po Twoim wpisie muszę to zmienić.
OdpowiedzUsuń