
To ostatnia moja propozycja na wielkanocny stół w tym roku. Większość z Was zapewne już dopina plan swojego świątecznego menu, a my tymczasem jutro wyjeżdżamy do rodzinki i wracamy dopiero w przyszłym tygodniu... Czytaj dalej
To ostatnia moja propozycja na wielkanocny stół w tym roku. Większość z Was zapewne już dopina plan swojego świątecznego menu, a my tymczasem jutro wyjeżdżamy do rodzinki i wracamy dopiero w przyszłym tygodniu... Czytaj dalej
Dzisiejszy wpis to bardziej inspiracja i pomysł, ponieważ przepis na sos tatarski podawałam na blogu już kilka lat temu. A że sos tatarski pasuje do wszystkiego, nie tylko do jajek i wędlin, warto... Czytaj dalej
Smakowita, wilgotna babka, którą przygotowałam na ubiegłoroczne Święta Wielkanocne. Dodatek kwaskowatej żurawiny doskonale ją uzupełnia, ale jeśli chcecie, możecie zastąpić żurawinę np. rodzynkami albo całkowicie zrezygnować z dodatków. Uwaga, większość wypieków na jogurcie... Czytaj dalej
Ciasteczka z motywem jajek są idealne na Święta Wielkanocne :) Posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, ponieważ nadziane są pysznym kremem pomarańczowym, czyli orange curd. Orange curd najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, ponieważ... Czytaj dalej
Pyszny mazurek, który upiekłam na zeszłoroczne Święta Wielkanocne. Bardzo nam smakował i dlatego śmiało polecam go wszystkim wielbicielom chałwy. Nie obawiajcie się jednak, że mazurek jest za słodki albo mdły - słodycz chałwy... Czytaj dalej
Smażone kulki ziemniaczane to doskonały dodatek do niedzielnego lub świątecznego obiadu. Nie są trudne do wykonania, ale ich uformowanie i usmażenie zajmuje chwilę czasu. Efekt jednak wart jest wysiłku, bo takie kulki smakują... Czytaj dalej
Od jakiegoś czasu trochę eksperymentuję z sous vide, zwykle przy okazji niedzieli, kiedy mam trochę więcej czasu na takie zabawy w kuchni :) Takie zabawy wymagają oczywiście odpowiedniego sprzętu, ponieważ sous vide to... Czytaj dalej
Żeberka w kapuście to nie jest danie, na które często mam ochotę - na co dzień jednak preferuję lżejszą kuchnię. Faktem jest jednak, że dobrze przygotowane, mięciutkie i aromatyczne żeberka są przepyszne, dlatego... Czytaj dalej
Przygotowałam te placki, ponieważ został mi w lodówce mały kawałek czerwonej kapusty. Nie miałam ochoty na surówkę i zastanawiałam się, do czego innego wykorzystać tak małą ilość kapusty. Wtedy przypomniałam sobie o przepisie... Czytaj dalej
Choć ajerkoniak można kupić w prawie każdym sklepie sprzedającym alkohol, to taki własny likier jajeczny domowej roboty jest bez porównania lepszy. Zwłaszcza, jeśli wzbogacimy go odrobiną prawdziwej wanilii... Ajerkoniak nie jest skomplikowany do... Czytaj dalej
Nie było mnie tu dość długo; wybaczcie proszę tę nieobecność, ale w moim życiu nastąpiły spore zmiany. Ciągle próbuję się w tym wszystkim odnaleźć, ale powoli zaczynam odnajdować wewnętrzny spokój i wreszcie mogę... Czytaj dalej