
Senny poniedziałek. Miałam wstać rano i zanieść indeks na uczelnię. Plany pozostały planami. Nie dziś.Rozbieram choinkę. Konia z rzędem temu, kto lubi to robić. Zdejmowanie bombek z zeschniętych gałązek i pakowanie ich do... Czytaj dalej
Senny poniedziałek. Miałam wstać rano i zanieść indeks na uczelnię. Plany pozostały planami. Nie dziś.Rozbieram choinkę. Konia z rzędem temu, kto lubi to robić. Zdejmowanie bombek z zeschniętych gałązek i pakowanie ich do... Czytaj dalej
Fajny, sycący obiad według pomysłu Nigelli. Przepis nieco zmodyfikowałam, dodając zamiast soli selerowej zwykłą sól i trochę selera naciowego. Fasola nie jest dodatkiem koniecznym, można z niej zrezygnować, nam jednak jej obecność pasowała... Czytaj dalej
Kolejny przepis dla kurakożerców ;) Tym razem w wersji nieco słodkiej, bo z ananasem. Dzięki obtoczeniu w mące i obsmażeniu, filety pozostają soczyste. Polecam!Przepis pochodzi z książeczki "Potrawy z drobiu" Renaty Pacer. ... Czytaj dalej
Z lekkim zażenowaniem, ale i rozbawieniem stwierdzam, że dziś na lodowisku największymi łamagami byliśmy ja i mój chłopak.Zachciało nam się na łyżwach jeździć :PZaczęło się dwa miesiące temu w Warszawie, kiedy to po... Czytaj dalej
Choć skrzydełka nie należą do moich ulubionych części kurczaka i irytują mnie kości, które się w nich znajdują, to jednak czasami można z nich wyczarować fajne rzeczy. Na przykład takie roladki z boczkiem... Czytaj dalej
Nie owijając w bawełnę, jest to jeden z tych „obiadów na niedzielę”, który na stałe zagościł w naszej kuchni. Tak przygotowany kurczak jest delikatny i miękki, naprawdę bardzo smaczny. Przepis wzięłam z książeczki... Czytaj dalej
Choć od kilku tygodni dnia teoretycznie „przybywa”, niebo ciągle jest nieznośnie szare, a o godzinie 15 nieraz trzeba już zapalać światła.Marudzę.Wracam do domu, zmarznięta. W pół godziny robię pyszną, sycącą zupę, która dołącza... Czytaj dalej
Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym nie brzmi jak typowe danie bułgarskie, prawda? A jednak to tam jadłam go pierwszy raz. Po powrocie do domu spróbowałam zrobić go sama. Udało się i od tego czasu... Czytaj dalej
Nie lubię jadać samotnie. A jeszcze bardziej nie lubię gotować tylko dla siebie... Gdy słyszę tylko szczęk moich sztućców i żadnych innych obok, jest mi nieswojo tak jakoś.W barze niedaleko mojej uczelni często... Czytaj dalej
Przepisy na spaghetti carbonara zamieszczane na różnych portalach zawsze wzbudzają dużo emocji, niestety nie zawsze pozytywnych. Polacy mają to do siebie, że twierdzą, iż najlepiej znają się na wszystkim: na polityce, na piłce... Czytaj dalej
Uwielbiam risotto za te ogromne możliwości, które stwarza w kwestii doboru składników. Bo co by się do niego nie dodało, to chyba zawsze dobre wyjdzie ;) Ale aż mnie nieśmiałość ściska, jak pomyślę,... Czytaj dalej
Pyszne. Pyszne. Pyszne. Nie mogłam się oderwać od niego ;)Ciasto klementynkowe według Nigelli. Wilgotne, jakby nasączone syropem. Bez dodatku mąki i tłuszczu. Migdały nadają lekko chrupiącą konsystencję. Do tego ciasta nie powinno używać... Czytaj dalej
Styczeń upływa mi pod patronatem Nigelli i jej przepisów. Ostatnio pokusiłam się o udka marynowane w maślance. Tak jak przewidywałam, mięso było delikatne i mimo że trochę za bardzo mi się spiekło, to... Czytaj dalej
Po całym tygodniu po prostu padam na ryjek. Trzy egzaminy, szlifowanie i korekty pracy inżynierskiej (nareszcie napisałam, a myślałam, że nigdy to nie nastąpi!) kompletnie mnie wykończyły.Ciasto cytrynowe popijam kubkiem ciepłego mleka. To... Czytaj dalej
Jako dziecko nie miałam żadnych oporów przed łączeniem ze sobą kompletnie odmiennego jedzenia. Ekstremalnym przypadkiem było spałaszowanie paczki frytek maczanych w lodach truskawkowych. Kiedy wujek pokazał mi, jak fajnie smakuje kanapka z serem... Czytaj dalej
Kolejny przepis Nigelli, jaki wypróbowałam, to ciasto poczwórnie czekoladowe :) Brzmi grubo, prawda? W istocie czekoladowe groszki, kakao, syrop i posiekana czekolada na wierzchu tworzą poczwórną dawkę czekolady, której nie oprze się żaden czekoholik... Czytaj dalej
Koktajl według przepisu Nigelli. Całkiem niezły :) Oczywiście nie przebija moich ulubionych drinków Mojito i Orgasm, ale warto spróbować, jeśli ktoś lubi lemoniadę i ajerkoniak :)KOKTAJL ŚNIEŻKA1 część ajerkoniaku,3 części lemoniady,kruszony lód,sok z... Czytaj dalej
Oto i wspomniany dal. Dal, zwany też dhal, to popularne hinduskie danie na bazie soczewicy lub innych nasion strączkowych. Przepis, tak jak i na chapati, wzięłam z książki "Księga Smaków Świata". Dal po... Czytaj dalej
Miałam nadzieję, że Irena i Andrzej zorganizują kulinarną wyprawę do Azji – i nie zawiodłam się :) Na taką wyprawę i ja się bardzo chętnie piszę, a na pierwszy rzut podaję przepis na... Czytaj dalej
Kolejny łatwy przepis Nigelli, do zrobienia dosłownie w 20 minut :) Spodobał mi się od razu, pojawił się jednak problem jak zrobić makaron z oliwą czosnkową i pancettą nie posiadając oliwy czosnkowej ani... Czytaj dalej
Sałatka według przepisu Nigelli. Na szybko. Do pochrupania. Kilka prostych składników, a efekt znakomity.Oryginalnie Nigella używa pancetty, włoskiego zwijanego suszonego boczku w plasterkach. W Polsce jest praktycznie nieosiągalny, a nawet gdybym gdzieś go... Czytaj dalej
Tak jak myślałam, Święta i Nowy Rok minął, ani się nie obejrzałam. W kuchni mało co przebywałam, a nawet jeśli już zdarzyło mi się coś upiec, to nawet nie miałam głowy żeby zdjęcia... Czytaj dalej