Dal po delhijsku
Oto i wspomniany dal. Dal, zwany też dhal, to popularne hinduskie danie na bazie soczewicy lub innych nasion strączkowych. Przepis, tak jak i na chapati, wzięłam z książki "Księga Smaków Świata". Dal po delhijsku jest bardzo aromatyczny, sycący i świetnie rozgrzewa. :)
DAL PO DELHIJSKU
(dla 4 osób)
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 duży pomidor,
- 1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 płaska łyżeczka kuminu,
- 1 płaska łyżeczka garam masala,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- pół łyżeczki kurkumy
- listki świeżej kolendry do przybrania
W rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy, smażyć razem przez chwilę, mieszając. Dodać opłukaną na sitku soczewicę, zalać bulionem i gotować, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać (około 30-35 minut). W tym czasie pomidora sparzyć, obrać ze skórki, odrzucić pestki, a miąższ drobno pokroić. Dodać do zupy mniej więcej w połowie gotowania. Na koniec posypać listkami kolendry.
Ja podałam zupę z chlebkami chapati, ale z bagietką też będzie dobrze smakować :)
8 komentarze
Pysznosci. Jak to dobrze, ze to szybka zupa i mozna ja zrobic na zawolanie w razie naglej potrzeby.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis - taka zupa z pewnością by mi smakowała.
OdpowiedzUsuńja ostatnio zajadam się dalami wszelkiej maści;) cudowne smaki
OdpowiedzUsuńTaaaa, soczewica i aromatyczne przyprawy to jest to!!
OdpowiedzUsuńwczoraj jadłam takie pyszne danie z soczeiwcy. chyba będę z nią częściej gotowac:-)
OdpowiedzUsuńzaciekawiłaś mnie takimi smakami :)
OdpowiedzUsuńDziś u nas ta zupka na obiad. Bardzo aromatycznie i smacznie :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię kuchnię hinduską. Zupa z soczewicy bardzo dobra, łatwa w przygotowaniu. Ja podaję ją z bagietką. Muszę wreszcie zrobić ją z chlebkami chapati. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń