Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak duszony z ananasem

By 21:27 ,

Kolejny przepis dla kurakożerców ;) Tym razem w wersji nieco słodkiej, bo z ananasem. Dzięki obtoczeniu w mące i obsmażeniu, filety pozostają soczyste. Polecam!
Przepis pochodzi z książeczki "Potrawy z drobiu" Renaty Pacer.




 
KURCZAK DUSZONY Z ANANASEM
  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki oleju
 
Plastry ananasa pokroić w kostkę, a do zalewy dodać tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące wymieszanej z solą. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć mięso z obu stron do zrumienienia, po czym odłożyć na talerz. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Dodać paprykę, koncentrat i zalewę z ananasa. Zagotować, stale mieszając. Dodać podsmażone mięso i kostki ananasa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Najlepiej podawać z ryżem.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Kurczak z ananasem gości u mnie bardzo często bo jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele razy już go jadłam.
    i mogę nadal, nie znudzi mi się ta wersja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kurczaka z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super jest ten kurczak :). Bardzo prosty, ale naprawdę smaczny. Ja jeszcze dodaję do sosu trochę octu balsamicznego, aby miał wyrazistszy smak

    OdpowiedzUsuń