Kurczak duszony z ananasem
Kolejny przepis dla kurakożerców ;) Tym razem w wersji nieco słodkiej, bo z ananasem. Dzięki obtoczeniu w mące i obsmażeniu, filety pozostają soczyste. Polecam!
Przepis pochodzi z książeczki "Potrawy z drobiu" Renaty Pacer.
KURCZAK DUSZONY Z ANANASEM
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 puszka ananasa,
- 1,5 łyżki mąki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki oleju
Plastry ananasa pokroić w kostkę, a do zalewy dodać tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące wymieszanej z solą. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć mięso z obu stron do zrumienienia, po czym odłożyć na talerz. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Dodać paprykę, koncentrat i zalewę z ananasa. Zagotować, stale mieszając. Dodać podsmażone mięso i kostki ananasa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Najlepiej podawać z ryżem.
4 komentarze
Kurczak z ananasem gości u mnie bardzo często bo jest przepyszny:)
OdpowiedzUsuńwiele razy już go jadłam.
OdpowiedzUsuńi mogę nadal, nie znudzi mi się ta wersja!
Uwielbiam kurczaka z ananasem :)
OdpowiedzUsuńSuper jest ten kurczak :). Bardzo prosty, ale naprawdę smaczny. Ja jeszcze dodaję do sosu trochę octu balsamicznego, aby miał wyrazistszy smak
OdpowiedzUsuń