Ciasto czekoladowe z syropem
Kolejny przepis Nigelli, jaki wypróbowałam, to ciasto poczwórnie czekoladowe :) Brzmi grubo, prawda? W istocie czekoladowe groszki, kakao, syrop i posiekana czekolada na wierzchu tworzą poczwórną dawkę czekolady, której nie oprze się żaden czekoholik :) Jeśli lubicie mega czekoladowe ciasta, to jest to coś dla Was!
Uprzedzam, że pomimo zmniejszonej ilości cukru, ciasto jest bardzo słodkie. Nie chcę nawet myśleć jak smakowałoby z tymi prawie 400 gramami cukru proponowanymi przez Nigellę. Ilość cukru możnaby zmniejszyć jeszcze bardziej niż ja to zrobiłam, ale należy mieć na uwadze, że im mniej cukru, tym lżejsza konsystencja ciasta i finalnie efekt może nie być odpowiednio "gliniasty" :)
CIASTO CZEKOLADOWE Z SYROPEM
- 200 g mąki,
- 200 g cukru (w oryginale 275 g),
- 175 g miękkiego masła,
- 2 duże jajka,
- 50 g kakao,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 80 g kwaśnej śmietany 18%,
- 125 ml wrzącej wody,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- 175 g czekoladowych groszków (lub175 g posiekanej gorzkiej czekolady)
na syrop:
- 125 g wody,
- 100 g cukru,
- 1 czubata łyżeczka kakao
- + 25 g grubo czekolady do posypania ciasta
Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier, cukier wanilinowy i kakao. Dodać miękkie masło i śmietanę, wbić jaja i zmiksować wszystko na gładkie ciasto. Następnie nadal miksując, stopniowo wlewać wrzątek. Na koniec wsypać czekoladowe groszki lub posiekaną czekoladę i wymieszać ciasto łyżką.
Dno i boki podłużnej formy (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godz, do tzw. suchego patyczka (na wbitym patyczku mogą być przyklejone lepkie czekoladowe farfocle, ale nie może być śladu surowego ciasta).
Mniej więcej na 10 minut przed końcem pieczenia przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem i kakao na jednolitą masę. Gotować kilka minut, aż woda nieco odparuje a syrop trochę się zagęści i będzie klejący (finalnie syrop powinien być jednak rzadszy niż tradycyjna polewa kakaowa, w przeciwnym razie nie wsiąknie w ciasto tylko po nim spłynie).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać ok. 10 minut, następnie nie wyjmując z formy gęsto ponakłuwać je patyczkiem. Ciepłe ciasto polać syropem, którego część powinna wsiąknąć w ciasto.
10 komentarze
Zdecydowanie smakowite i w moim klimacie ciasto! Jestem zadeklarowaną czekoholiczką... ;))
OdpowiedzUsuńMmmmm ale czekoladowe! Musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńtakie wilgotne ciasto zawsze u mnie zwycięży :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i z pewnością takie też jest:)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym skosztowała!
Nawet jeśli nie jest poczwórnie czekoladowe, i tak wygląda czekoladowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńMega czekoladowa pyszność !:))
OdpowiedzUsuńmniam - pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta jego zgubna smacznośc..((:
OdpowiedzUsuńNie zdążyłam kiedyś zanotować przepisu z programu Nigeli. Sądziłam,że jest o wiele bardziej skomplikowane a tu nie dość, że proste to MAKABRYCZNIE PYSZNE!Nawet darowałam sobie ten syrop.Upiekłam DWIE blachy!MNIAM!
OdpowiedzUsuńZmodyfikowałam, i zamiast syropu kakaowego użyłam wiśniowego, bo uwielbiam połączenie czekolady i wiśni :)
OdpowiedzUsuń