Skrzydełka ze śliwkami i boczkiem
Choć skrzydełka nie należą do moich ulubionych części kurczaka i irytują mnie kości, które się w nich znajdują, to jednak czasami można z nich wyczarować fajne rzeczy. Na przykład takie roladki z boczkiem i śliwką, na które przepis znalazłam w starym Poradniku Domowym mojej mamy ;) Łatwo się robi i fajnie smakuje. Myślę, że wersja z suszonymi morelami też byłaby dobra :)
SKRZYDEŁKA ZE ŚLIWKAMI I BOCZKIEM
- 10 kurzych skrzydełek,
- 10 plastrów wędzonego boczku,
- 10 suszonych śliwek,
- przyprawa do pieczonego kurczaka
Umyte i osuszone skrzydełka natrzeć przyprawą do kurczaka. Następnie mniej więcej na środku skrzydełka położyć śliwkę (można ją wcisnąć pod „łokieć” ;-) ) i ciasno owinąć plasterkiem boczku. Spiąć roladki wykałaczką. Dno formy do pieczenia lekko natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, luźno ułożyć zwinięte skrzydełka, a formę przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach przez 30 minut, po czym zdjąć folię i piec jeszcze 20-25 minut, aż boczek się zrumieni.
Ja podałam skrzydełka z frytkami oraz z sosem zrobionym z ketchupu, majonezu, jogurtu greckiego i ząbka czosnku.
7 komentarze
oooo jakie super na imprezę !!
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam podobnie ale z pałeczkami. fajny pomysł na mięsko;)
OdpowiedzUsuńAle pysznosci. Tak przyrzadzone skrzydelka musza swietnie smakowac. Doskonaly pomysl :)
OdpowiedzUsuńA ja lubię skrzydełka. A Twoja wersja bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńTo musi być świetne, Uwielbiam mięso zawinięte w boczek. Staje się niesamowicie aromatyczne.
OdpowiedzUsuńja podmieniłabym je na udka i byłabym szczęśliwa :)
OdpowiedzUsuńŚliwki z boczkiem już mam wypróbowane, myślę że wersja z kurczakiem by mi też bardzo posmakowała :)
OdpowiedzUsuń