Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z serem brie i żurawiną

By 21:54 ,

Nie lubię jadać samotnie. A jeszcze bardziej nie lubię gotować tylko dla siebie... Gdy słyszę tylko szczęk moich sztućców i żadnych innych obok, jest mi nieswojo tak jakoś.
W barze niedaleko mojej uczelni często widuję starsze panie, które przychodzą na obiad pewnie tylko po to, by nie musieć gotować tylko dla siebie. Czasem przychodzą we dwójkę lub trójkę i wtedy zwykły obiad zamienia się w towarzyskie spotkanie.
Wierzę, że gotowanie dla innych ludzi ma w sobie jakąś moc. Oczywiście, ta moc jest tylko wtedy, gdy w gotowanie wkładamy choć odrobinę serca. Pierwiastek miłości zaklęty w... schabowym na przykład. ;)

Gdy już jednak muszę ugotować obiad tylko dla siebie, ograniczam swój wysiłek do minimum. Jak dziś.





KURCZAK Z SEREM BRIE I ŻURAWINĄ
  • 1 mały filet z kurczaka,
  • kilka plasterków sera brie,
  • sól ziołowa i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 lub 2 łyżeczki dżemu żurawinowego,
  • kilka różyczek mrożonych brokułów
 
Filet umyć, osuszyć, lekko rozbić. Natrzeć solą ziołową, pieprzem i oliwą. Usmażyć na patelni z jednej strony, potem obrócić, położyć plasterki sera na wierzchu, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć, aż ser się stopi.
Na wierzch położyć żurawinę. Podawać z ugotowanymi brokułami.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Taki kurczaczek by mi odpowiadał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę Brie i żurawiny i każde danie staję się wyjątkowe ;) Wygląda pyszniutko!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. 100/100 zgadzam się w całej rozciągłości tematu :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. bosko po prostu! mam ochotę wgryźć się w monitor

    OdpowiedzUsuń