Chapati
Miałam nadzieję, że Irena i Andrzej zorganizują kulinarną wyprawę do Azji – i nie zawiodłam się :) Na taką wyprawę i ja się bardzo chętnie piszę, a na pierwszy rzut podaję przepis na indyjskie chlebki chapati, na które przepis znalazłam w "Księdze Smaków Świata". Tam też wyczytałam ciekawostkę:
"W północnych Indiach chapati, znane również jako roti, pieczone jest przez rotiwalas, należących o specjalnej podkasty. W obrębie danej rodziny mężczyźni są piekarzami, kobiety zaś mogą być odpowiedzialne za przygotowanie ciasta i nadzienia. Rotiwalas często pracują dla małych jadłodajni zwanych dhabas, gdzie chapati towarzyszy wszystkim daniom."
Ja chapati zrobiłam i podałam jako dodatek do indyjskiej zupy dal.
indyjskie chlebki parathas przepis |
CHAPATI
(przepis na 10-12 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mleka,
- pół szklanki wody
Mąkę i sól wsypać do miski. Do roztopionego masła wlać mleko, dodać do mąki i wymieszać. Wlać wodę i wyrobić ręcznie do połączenia składników. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze ok. 3 minuty. Z ciasta uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15-30m minut. Następnie podzielić ciasto na 10-12 równych części i uformować z nich kulki. Podsypując mąką, każdą kulkę rozwałkować na cieniutki placek.
Placki piec na mocno rozgrzanej, suchej patelni – ok. 30 sekund z jednej strony, aż spód miejscami będzie przypieczony, a następnie z drugiej. Na powierzchni powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza.
Upieczone chlebki można posmarować masłem.
4 komentarze
Proste a fajne. Chętnie wypróbuję do dań indyjskich, z którymi akurat eksperymentuję.
OdpowiedzUsuńRewelacja. Też mam ochotę na orient. Przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńSkorzystam z Twojego przepisu jak będę robić indyjski obiad. Wspaniałe zrobiłas.
OdpowiedzUsuńOd dawna mam na te chlebki ochotę. I proszę bardzo - idealnie wpasowałaś się w moment z dodaniem tego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!