
Pierniczenia ciąg dalszy ;) Uwielbiam jogurty. Nabiał w ogóle jest tym, z czego nie potrafiłabym zrezygnować. A jogurty, maślanki i wszelakie mleczne koktajle stanowią tę zdecydowanie jaśniejszą stronę życia moich kubków smakowych ;)... Czytaj dalej
Pierniczenia ciąg dalszy ;) Uwielbiam jogurty. Nabiał w ogóle jest tym, z czego nie potrafiłabym zrezygnować. A jogurty, maślanki i wszelakie mleczne koktajle stanowią tę zdecydowanie jaśniejszą stronę życia moich kubków smakowych ;)... Czytaj dalej
Zauważyłam, że ostatnio na blogach popularne stało się wyrabianie własnej mieszanki piernikowej. Ja jeszcze nie posunęłam się do tego stopnia ;) Przetestowałam jednak kilka gotowych przypraw do piernika – jedna pachniała niemal wyłącznie... Czytaj dalej
Kiedy pierwszy raz robiłam ten indyjski deser, bardzo się rozczarowałam jego smakiem. Dziś wiem już, że popełniłam dwa błędy: dałam za mało przypraw, a kaszkę gotowałam na samej wodzie. Teraz wiem już na... Czytaj dalej
Zaczyna się w maju, od kwaskowatego rabarbaru. Potem, w czerwcu – truskawki. Na początku wakacji czereśnie. W lipcu wiśnie, brzoskwinie, morele. Jesienią królują śliwki, jabłka i gruszki.Koniec listopada to chyba najwyższa pora na... Czytaj dalej
Dawno nie jadłam pankejków.Tym razem, z okazji Korzennego Tygodnia, zrobiłam ich piernikową wersję.Bazowałam na niezawodnym przepisie Atin, dodając dodatkowo przyprawę do piernika. Z miodem i powidłami śliwkowymi stworzyły wspaniałe śniadanie :) PIERNIKOWE PANCAKES(na... Czytaj dalej
Trzecim dodatkiem (no, muszę przyznać, że ten indyjski obiad był naprawdę fest!) do wołowiny w jogurcie ryżu z soczewicą była cukinia smażona z kozieradką.Kozieradkę kupiłam w sklepie zielarsko-medycznym, gdyby ktoś pytał, bo w... Czytaj dalej
Jako dodatek do wołowiny w jogurcie podałam bardzo smaczny ryż z soczewicą. Danie robiłam z połowy porcji podanej w oryginalnym przepisie i taka ilość jest wystarczająca dla 4 osób jako dodatek. Jeśli ryż... Czytaj dalej
Za każdym razem, gdy przygotowuję coś indyjskiego, coraz bardziej lubię tę kuchnię. Szkoda, że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm (siostra owszem, ale mama już nieco mniej). No ale cóż – to w końcu... Czytaj dalej
Bardzo fajne, lekko orzeźwiające danie z kurczakiem. Kwaskowate, ale nie przesadnie. Łatwo się robi, a efekt jest według mnie znakomity.Przepis powstał na bazie tego z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”. W oryginale... Czytaj dalej
Paneer, który zrobiłam, był mi potrzebny do wykonania indyjskiego curry ze szpinaku i sera, zwanego palak paneer („palak” oznacza po prostu szpinak). To chyba najpopularniejsze danie z użyciem sera paneer. Szkoda, że tego... Czytaj dalej
Zachciało mi się sera ;)Indyjskiego sera zwanego paneer lub panir. Nie miał być on produktem końcowym, a jedynie półproduktem do wyrobu innego dania.Na początku miałam pewne obawy, gdyż naczytałam się na forach, jakoby... Czytaj dalej
Dawno nie było makaronu.Ponieważ niedawno w „sklepie dla najbiedniejszych” zakupiłam pyszną kiełbasę chorizo, tym razem wypróbowałam przepis znaleziony na blogu Maggie na makaron z tą właśnie kiełbasą oraz pikantnym winnym sosem. Maggie miała... Czytaj dalej
Słodka przekąska rodem z Filipin. Pod cienką, kruchą warstwą ciasta kryje się egzotyczne kokosowe nadzienie :)Fajnie smakują zarówno na ciepło (np. z dodatkiem osłodzonej śmietany) jak i na zimno.Przepis znalazłam w książce „Pierogi... Czytaj dalej
Cóż, zdecydowanie nie jest to dietetyczny obiad ;) Ale od czasu do czasu, jeśli nie ma przeciwwskazań, można pokusić się o taką potrawę. A jeśli ktoś nie lubi wieprzowiny, można ją zastąpić kurczakiem.Poza... Czytaj dalej
Tym razem przepis ani chiński, ani tajski, bo wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. Mięso kurczaka gotowane w mleku kokosowym jest delikatne, a w zależności od ilości użytych papryczek chili – łagodne lub ostre.... Czytaj dalej
Uwielbiam glazurowaną marchewkę jako dodatek do obiadu. Tym razem wypróbowałam nieco inną jej wersję – słodką dzięki ananasowi, a pikantną od imbiru. Jest bardzo, bardzo smaczna i z pewnością będę do niej wracać... Czytaj dalej
Mimo że od urodzenia mieszkam w Krakowie, nigdy wcześniej nie spotkałam się z potrawą o nazwie „maczanka krakowska”. Chociaż z drugiej strony, jej krakowski rodowód ponoć wcale nie jest taki pewny (niektórzy uważają,... Czytaj dalej
O tej potrawie dowiedziałam się niedawno, czytając w gazecie wywiad z biskupem Pieronkiem ;) Pomijając fakt, że jest to jeden z niewielu biskupów, których naprawdę poważam i dlatego przeczytałam cały ten artykuł, to... Czytaj dalej
Czyli absolutnie niecodzienne mielone :)Ale nie ma co się obawiać. Klopsiki ze słodkimi rodzynkami i chrupiącymi migdałami są po prostu przepyszne :) Swój udział ma w tym również kumin, który jest jedną z... Czytaj dalej
Dla tych którzy lubią kotlety z gotowanych ziemniaków, polecam ich nieco inną wersję z dodatkiem jabłek. Dzięki nim są wilgotniejsze i słodsze. Mnie bardzo smakowały :)Przepis pochodzi z książeczki „Potrawy jarskie”.Przepisem tym dołączam... Czytaj dalej
Przepis na to ciasto moja mama dostała od znajomej. Zrobiłyśmy je razem wczoraj wieczór :) Kiedy ciasto było już w piecu, zrobiłam to, co powinnam była zrobić NAJPIERW, czyli sprawdzić w necie, czy... Czytaj dalej
I mało by brakowało, a przegapiłabym tegoroczną edycję Orzechowego Tygodnia, który trwa już od poniedziałku.Na szczęście udało mi się dołączyć do zabawy za sprawą tajskiego pikantnego kurczaka z masłem orzechowym. Ale nie tylko... Czytaj dalej