Piernikowe pancakes
Dawno nie jadłam pankejków.
Tym razem, z okazji Korzennego Tygodnia, zrobiłam ich piernikową wersję.
Bazowałam na niezawodnym przepisie Atin, dodając dodatkowo przyprawę do piernika. Z miodem i powidłami śliwkowymi stworzyły wspaniałe śniadanie :)
PIERNIKOWE PANCAKES
(na 2 porcje)
1 niepełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
1 jajko,
2/3 szklanki mleka,
1 łyżka cukru lub ksylitolu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
20-30g stopionego masła
W misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać/zmiksować, aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste.
Placuszki smażyć na suchej teflonowej patelni, na niezbyt dużym ogniu. Nakładać po 1,5-2 łyżki ciasta na 1 placek. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki, przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż się zrumieni.
Podawać polane miodem, świetnie smakują z dodatkiem pomarańczy.
11 komentarze
ale musiały być pyszne
OdpowiedzUsuńOd razu czuje się święta :) Muszę zrobić podobne :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dodanie przyprawy do pierników..
OdpowiedzUsuńMoje ulubione penkejki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są! :-)
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńo rety, uwielbiam smaki i zapachy świąteczne.
OdpowiedzUsuńa piernikowe pancakes to po prostu spełnienie marzeń!
mniam, pancakes ubóstwiam w kazdej wersji
OdpowiedzUsuńZrobiłam je, dodając od siebie suszoną żurawinę. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWyszly okropne... 2 lyzeczki przyprawy to o wiele za duzo.. az "gryzla" w jezyk. Nigdy wiecej.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że Ci nie smakowały. Może dałaś czubate łyżeczki? Może Twoja przyprawa była wyjątkowo intensywna w smaku, np. zawierała dużo imbiru?
UsuńNie zniechęcaj się, spróbuj następnym razem dać tylko 1 łyżeczkę. Pozdrawiam :)