
Kajmak znany w Polsce jest słodką masą z mleka gotowanego z cukrem. Nie każdy jednak wie, że pod tą nazwą kryje się także słone smarowidło popularne na niemal całych Bałkanach oraz w Turcji.... Czytaj dalej
Kajmak znany w Polsce jest słodką masą z mleka gotowanego z cukrem. Nie każdy jednak wie, że pod tą nazwą kryje się także słone smarowidło popularne na niemal całych Bałkanach oraz w Turcji.... Czytaj dalej
Hreczanyki to popularne w bieszczadzkiej kuchni kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Będąc niedawno w Bieszczadach odniosłam wrażenie, że znajdują się w menu prawie każdej lokalnej karczmy i restauracji. Ich nazwa pochodzi... Czytaj dalej
Fuczki to placki z kiszonej kapusty wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Są szczególnie popularne w rejonie Bieszczad, który przed wojną licznie zamieszkiwała mniejszość łemkowska. Kuchnia Łemków jest niezwykle prosta, wydawać by się mogło... Czytaj dalej
Kasza gryczana duszona z marchewką, kalafiorem i jarmużem jest idealnym posiłkiem na jesienne dni. Niesamowicie zdrowa, lekka, a przy tym sycąca. Dodatek przypraw rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój. Do kaszy dodałam także... Czytaj dalej
Ostatni zbiór pomidorów w tym roku... Będzie mi ich brakować, bo własne pomidory z działki lub ogródka, dojrzewające w słońcu, nie mają sobie równych smakiem i aromatem. Pomidorki koktajlowe jak zwykle obrodziły ponadprzeciętnie.... Czytaj dalej
Trudno spotkać osobę, która nigdy nie jadła devolay'a. W Polsce ta potrawa jest niezwykle popularna na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach typu śluby, komunie itp. ponieważ jest to jedno z tych dań, które smakuje... Czytaj dalej
Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką to deser idealny na każdą porę roku. Można go przygotować z dowolnych owoców, w zależności od tego, na jakie akurat mamy sezon. Na wczorajszy deser po niedzielnym... Czytaj dalej
Wyobraźcie sobie najbardziej jesienny obiad, jaki może być... co by to było? Ja, inspirując się jesiennymi smakami, przygotowałam wyjątkowy obiad dla dwojga... Steki wołowe w sosie grzybowo-miodowym, które podałam z pieczonym batatem. Chcąc... Czytaj dalej
Pstrągi faszerowane serem feta to przepis kuchni albańskiej, który znalazłam kiedyś na nieistniejącym już niestety blogu Grumków. Przepis od początku zapowiadał się dobrze, ale nie sądziłam, że ryby z tym nadzieniem będą aż... Czytaj dalej
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto warstwowe, z kremem, owocami i polewą, takie, które robi się dość długo i etapami, ale które efektem końcowym i smakiem wynagradza z nawiązką włożony weń trud... Czytaj dalej
Zupa na bazie żytniego chleba na zakwasie przypadnie do gustu zwolennikom żurków i białych barszczy, ponieważ wyglądem i smakiem jest do nich zbliżona. Do tego stopnia, że postanowiłam podać je z ugotowanym na... Czytaj dalej
Placki z pomidorów to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, szczególnie, gdy los obdaruje nas dużą ilością pomidorów z którymi nie wiemy, co począć ;) Placki te wywodzą się z kuchni greckiej.... Czytaj dalej
W tym roku mój urlop wypadł w samym szczycie warzywnego sezonu, dlatego po powrocie na działkę, oprócz tony pomidorów i fasolki, zastałam kilka mocno wyrośniętych cukinii. Przygotowałam z nich ketchup z cukinii, dżem... Czytaj dalej
Idealne śniadanie na wrzesień. Jeszcze dwa tygodnie temu w Chorwacji jadłam figi, małe, zielone, niepozorne i tak słodkie i aromatyczne, że aż zamykałam oczy - tak były pyszne. Te kupione w Polsce, choć... Czytaj dalej