­
Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bałkański kajmak domowej roboty

By 23:00 , , , ,

Kajmak znany w Polsce jest słodką masą z mleka gotowanego z cukrem. Nie każdy jednak wie, że pod tą nazwą kryje się także słone smarowidło popularne na niemal całych Bałkanach oraz w Turcji.... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Hreczanyki

By 11:05 , , , ,

Hreczanyki to popularne w bieszczadzkiej kuchni kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Będąc niedawno w Bieszczadach odniosłam wrażenie, że znajdują się w menu prawie każdej lokalnej karczmy i restauracji.  Ich nazwa pochodzi... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Fuczki - placki z kiszonej kapusty

By 12:17 , , , , , , ,

Fuczki to placki z kiszonej kapusty wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Są szczególnie popularne w rejonie Bieszczad, który przed wojną licznie zamieszkiwała mniejszość łemkowska.  Kuchnia Łemków jest niezwykle prosta, wydawać by się mogło... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Kasza gryczana z warzywami, jarmużem i kalafiorem

By 19:00 , , , , ,

Kasza gryczana duszona z marchewką, kalafiorem i jarmużem jest idealnym posiłkiem na jesienne dni. Niesamowicie zdrowa, lekka, a przy tym sycąca. Dodatek przypraw rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój. Do kaszy dodałam także... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Pomidory muśnięte promieniem księżyca i sałatka z tychże

By 21:30 , ,

Ostatni zbiór pomidorów w tym roku... Będzie mi ich brakować, bo własne pomidory z działki lub ogródka, dojrzewające w słońcu, nie mają sobie równych smakiem i aromatem. Pomidorki koktajlowe jak zwykle obrodziły ponadprzeciętnie.... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Kurczak po kijowsku / devolay / kotlet de volaille

By 19:00 , ,

Trudno spotkać osobę, która nigdy nie jadła devolay'a. W Polsce ta potrawa jest niezwykle popularna na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach typu śluby, komunie itp. ponieważ jest to jedno z tych dań, które smakuje... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Crumble śliwkowe z orzechami

By 20:20 , ,

Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką to deser idealny na każdą porę roku. Można go przygotować z dowolnych owoców, w zależności od tego, na jakie akurat mamy sezon. Na wczorajszy deser po niedzielnym... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Steki w sosie grzybowym z pieczonym batatem i duszonymi warzywami

By 15:53 ,

Wyobraźcie sobie najbardziej jesienny obiad, jaki może być... co by to było? Ja, inspirując się jesiennymi smakami, przygotowałam wyjątkowy obiad dla dwojga... Steki wołowe w sosie grzybowo-miodowym, które podałam z pieczonym batatem. Chcąc... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Pieczony pstrąg faszerowany serem feta

By 18:57 , , ,

Pstrągi faszerowane serem feta to przepis kuchni albańskiej, który znalazłam kiedyś na nieistniejącym już niestety blogu Grumków. Przepis od początku zapowiadał się dobrze, ale nie sądziłam, że ryby z tym nadzieniem będą aż... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Ciasto z wiśniami z nalewki

By 00:00

Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto warstwowe, z kremem, owocami i polewą, takie, które robi się dość długo i etapami, ale które efektem końcowym i smakiem wynagradza z nawiązką włożony weń trud... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Czeska zupa z chleba

By 12:17 , , , ,

Zupa na bazie żytniego chleba na zakwasie przypadnie do gustu zwolennikom żurków i białych barszczy, ponieważ wyglądem i smakiem jest do nich zbliżona. Do tego stopnia, że postanowiłam podać je z ugotowanym na... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Placki z pomidorów po grecku

By 16:30 , , , , ,

Placki z pomidorów to świetny pomysł na łatwy i szybki obiad, szczególnie, gdy los obdaruje nas dużą ilością pomidorów z którymi nie wiemy, co począć ;)  Placki te wywodzą się z kuchni greckiej.... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Cukinie faszerowane makaronem i kurczakiem

By 20:03 , , , ,

W tym roku mój urlop wypadł w samym szczycie warzywnego sezonu, dlatego po powrocie na działkę, oprócz tony pomidorów i fasolki, zastałam kilka mocno wyrośniętych cukinii. Przygotowałam z nich ketchup z cukinii, dżem... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Jesienne płatki jaglane z bananem, figami i cynamonowym miodem

By 08:30 , , ,

Idealne śniadanie na wrzesień.  Jeszcze dwa tygodnie temu w Chorwacji jadłam figi, małe, zielone, niepozorne i tak słodkie i aromatyczne, że aż zamykałam oczy - tak były pyszne. Te kupione w Polsce, choć... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również