
Patrząc na tę surówkę, z pewnością wielu z Was stwierdzi, że wygląda ona znajomo. Nic dziwnego, bo połączenie kapusty, papryki i marchewki jest klasyczne i w mniej lub bardziej podobnej wersji znane w... Czytaj dalej
Patrząc na tę surówkę, z pewnością wielu z Was stwierdzi, że wygląda ona znajomo. Nic dziwnego, bo połączenie kapusty, papryki i marchewki jest klasyczne i w mniej lub bardziej podobnej wersji znane w... Czytaj dalej
Trochę inna wersja zwyczajnych kotletów mielonych. Pieczarki i drobno posiekana papryka sprawiają, że są one niezwykle soczyste i delikatne, a przy tym wyraziste w smaku. Warto wypróbować :) KOTLETY MIELONE Z PAPRYKĄ... Czytaj dalej
Przepyszna i niezwykle aromatyczna zupa, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Pieczona papryka nadaje tej potrawie wyjątkowego smaku, a chorizo – nieco ostrości. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale i poprawia nastrój dzięki swojemu... Czytaj dalej
Sos romesco to typowo kataloński przysmak. Jego podstawę stanowią pieczone lub suszone papryki, pomidory oraz migdały (czasem spotyka się orzechy laskowe). Niekiedy zagęszcza się go również chlebem, choć ja akurat nie miałam takiej... Czytaj dalej
Ładnych parę miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na klasyczny hummus, miałam jednak ochotę poeksperymentować trochę ze smakami. Mając gotową pieczoną paprykę oraz pastę tahini, zrobienie hummusu z papryką było czynnością wręcz banalną, a... Czytaj dalej
Niedawno otrzymałam sporą ilość papryki, więc aby nie zalegała mi zbyt długo w lodówce, postanowiłam upiec ją od razu w hurtowej ilości. Dzięki temu zaoszczędziłam sporo czasu, a upieczone papryki wystarczyły mi do... Czytaj dalej
Drugi w ostatnim czasie przepis na faszerowane papryki – tym razem wołowiną i tym razem bez ryżu, za to z pieczonymi ziemniakami. Bardzo, baaardzo smaczny, typowo jesienny przepis. Pieczone papryki i ziemniaki świetnie... Czytaj dalej
Wczoraj przedstawiałam przepis na grillowane bułeczki roosterkoek, które podałam jako dodatek do przepysznych szaszłyków mięsno-morelowych. Szaszłyki – podobnie jak bułeczki – pochodzą z Republiki Południowej Afryki. Delikatne mięso cielęce (zastąpiłam nim jagnięcinę) jest... Czytaj dalej
Roosterkoek to niewielkie drożdżowe bułeczki rodem z RPA. Charakterystyczne dla nich jest to, że najczęściej pieczone są bezpośrednio na ruszcie, dzięki czemu zyskują typowy wzorek w paski. Ja niestety nie dysponuję obecnie grillem... Czytaj dalej
Mimo że nigdy nie pałałam jakimś szczególnym entuzjazmem do marynowanych buraczków, czy nawet buraczków zasmażanych (choć te drugie są całkiem OK), to muszę powiedzieć, że pieczone buraki to całkiem inna liga :) W... Czytaj dalej
Tajska pasta curry doskonale zdaje egzamin w sytuacjach, gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu. Dlatego zawsze warto mieć w szafce słoiczek takiej pasty i małą puszkę mleka kokosowego, by w okamgnieniu wyczarować... Czytaj dalej
Oto pomysł, jak z najprostszych składników zrobić wykwintne danie :) Ravioli to rodzaj włoskich pierogów, raczej niedużych, o kwadratowym lub okrągłym kształcie. Najczęściej nadziewa się je mięsem, serem ricotta lub szpinakiem, ale tak... Czytaj dalej
Ten dość nietypowy sernik wypatrzyłam na blogu Komarki już kilka lat temu, jednak ciągle nie było okazji, by go przygotować, albo po prostu o nim zapominałam... Tymczasem z dna zamrażarki wyjęłam ostatnią porcję... Czytaj dalej
Od czasu do czasu warto urozmaicić sobie codzienne kanapki... Wówczas doskonałym pomysłem jest pasta do smarowania :) Tym razem wypróbowałam pastę z brokułów i sera feta, podpatrzoną na blogu Jadłonomia :) Jest pyszna... Czytaj dalej
Bardzo fajna przekąska, która okazała się tak sycąca, że już 3 sztuki wystarczyły mi na cały obiad, oczywiście wraz z sałatką :) Aromatyczne pieczarki świetnie smakują razem z mięsem. Warto spróbować :) PIECZARKI... Czytaj dalej
Ta-daaam! Z dumą informuję, że upiekłam swój pierwszy chleb :) Na pierwszy raz szukałam jakiegoś niezbyt skomplikowanego przepisu i tak trafiłam na chleb powszedni od annawk. Chleb okazał się bardzo, bardzo dobry –... Czytaj dalej
Fajna propozycja na kolorowe drugie śniadanie. Sałatka zawiera sporo białka (dzięki tuńczykowi i jajkom przepiórczym), jest też sycąca i lekka zarazem. Cieszy oczy i zaskakuje mnogością smaków. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI ... Czytaj dalej
Szybki i bardzo prosty pomysł na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Makaron zawsze sprawdza się w sytuacjach, gdy czasu brak a kiszki marsza grają. I wbrew niektórym opiniom, nie musi być wysokokaloryczny. Jeżeli użyjemy... Czytaj dalej
Szukając pomysłów na wykorzystanie ajvaru natknęłam się na ten przepis. Trochę się obawiałam, czy mięso nie będzie suche, bo jak wiadomo, filety z kurczaka mają tendencję ku temu, a tu niespodzianka – nie... Czytaj dalej
Ajvar to pyszny sos z papryki, często także z dodatkiem bakłażanów, cebuli, czosnku, czasem również pomidorów. Nie ma jednego ściśle określonego przepisu na ten bałkański specjał, więc zarówno proporcje, jak i składniki mogą... Czytaj dalej