Placek z kruszonki ze śliwkami
Czy Was też zawsze kusi, by wydłubywać kruszonkę z ciasta? A co powiedzielibyście na ciasto zrobione w całości z kruszonki? Dla mnie to jak spełnienie dziecięcego marzenia ;)
Ciasto jest przepyszne, a co najważniejsze – bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie trzeba nic zagniatać, niczego ucierać, schładzać i wałkować. Efekt zdecydowanie przewyższa nakład pracy weń włożony ;)
PLACEK Z KRUSZONKI ZE ŚLIWKAMI
- 500g śliwek,
- 250g mąki,
- 125g miękkiego masła,
- 100g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka. ¾ kruszonki wysypać do formy, równomiernie rozprowadzić i uklepać dłonią, tworząc spód ciasta. Formę włożyć do pieca na ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
W tym czasie śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Na zapieczonym spodzie rozsmarować powidła (można je lekko podgrzać, wówczas będą rzadsze i łatwiej będzie je rozprowadzić). Na powidłach ułożyć śliwki i oprószyć je cynamonem. Całość posypać pozostałą ilością kruszonki.
Piec jeszcze 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.
(przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2011)
29 komentarze
Takie ciasto to spełnienie marzeń każdego łasucha:-)
OdpowiedzUsuńTaaaak. Wielbimy kruszonkę:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Uwielbiam kruszonkę :)
OdpowiedzUsuńZrobilam z mala modyfikacja. Zamiast cukru wanilinowego dalam gotowa mieszanke cukru z prawdziwa wanilia i kardamonem (kamis) i mielone migdaly. Wspaniale! Najlepsze jakie jadlam ze sliwkami. Na goraco z lodami smietankowymi na wierzchu.
OdpowiedzUsuńFajna modyfikacja :) Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam! :)
UsuńWłaśnie piekę ciasto z Twojego przepisu, przepis jest prosty, jak nam będzie smakowało to się odezwę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMirabelko! ciasto wyszło przepyszne, porcje ozdabiałam kleksem z bitej śmietany. Dziękuję i pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńJola
Ciasto rewelacja :) ! Ja zamiast powideł dodałam dżem truskawkowy wyszło pychaaa :D Polecam każdemu szybko,łatwo i smacznie ! :)
OdpowiedzUsuńCiasto palce lizać ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre
OdpowiedzUsuńNajszybsze i najlepsze ciasto ze
OdpowiedzUsuńśliwkami jakie robiłam!
Placek ze sliwkami na kruchym spodzie to moje ulubione ciasto. Ale twoj przepis "przebil" wszystkie mozliwe przepisu . Po prostu pyyyyyychota palce lizac. Ni
OdpowiedzUsuńpycha tylko ja mialam wieksza forme i jest mega cieniutkie ciasto, ale pyszne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis _PYCHA!!!
OdpowiedzUsuńSprytny przepis,dziś wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste i bardzo smaczne...
OdpowiedzUsuńDziękuję
powypruwam-super:)zapisuję w ulubionych i na pewno powtórzę mąż i dzieci zachwycone :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Zrobiłam raz i ... zakochałam się !!! Teraz jest to moje ulubione ciasto i gorąco polecam innym, bo proste w wykonaniu, wychodzi ZAWSZE i ZAWSZE smakuje :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńJest super. 20 razy to duży sukces. Już je piekę z zamkniętymi oczami. Pycha.
OdpowiedzUsuńTo najlepszy placek ze śliwkami jaki jadłam!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam z podwójnej porcji, dziękuję za przepis bo nasluchalam się tylu pochwal ze uniosłam się wysoooko:)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to jakiś innowacyjny przepis na ciasto drożdżowe (bo placek ze śliwkami i kruszonką u mnie robi się własnie drożdżowy), a tutaj przepis na zwykły z proszkiem. ;/
OdpowiedzUsuńDlatego nazywa się to placek z kruszonKI a nie z kruszonKĄ. Ciasto drożdżowe wymaga jednak trochę pracy i czasu na wyrastanie itp, ten robi się błyskawicznie, zresztą od razu widać na zdjęciu że nie przypomina ciasta drożdżowego. Jednak liczne pozytywne komentarze osób, które go upiekły, mówią same za siebie... więc proponuję mimo wszystko nie zrażać się samym faktem braku drożdży :)
UsuńA po ciekawy przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechami w kramelu zapraszam tutaj: http://www.mirabelkowy.pl/2011/09/drozdzowe-ze-sliwkami-i-orzechami-w.html
Hej! Korzystałam z Twojego bloga już wiele razy, to jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych. Ten placek robiłam już wiele razy. Najlepszy był z truskawkami i bananami, robiłam też w wersji malinowej, śliwkowej.. Dzisiaj robię z wiśniami:) czasem używam mrożonych owoców - wtedy mieszam je z dużą łyżką mąki ziemniaczanej. Używasz jakiegoś miksera planetarnego czy robisz ciasto ręcznie? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Ciasto robię ręcznie, niestety nie posiadam robota planetarnego.
UsuńPrzez przypadek trafilam na ten przepis i jestem meeeega zadowolona. Ciasto przepyszne. Szybko sie robi i znika w mgnieniu oka. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńWspaniałe cisto! Takie jak uwielbiam, zawsze robiłam wersje crumble bez spodu. Ale ta wersja Pani jest jeszcze lepsza i wyglada apetycznie. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńJuż przez zdjęcia czuje ten zapach i smak :-) Widziałam ostatnio podobne w mojej lokalnej cukierni. Muszę tam chyba wrócić po zakup.
OdpowiedzUsuń