Mini-tartaletki z bakłażanem
Nieskomplikowane w przygotowaniu, a efektowane mini-tartaletki z bakłażanem, czerwonym pesto i mozzarellą. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego, robi się je naprawdę szybko i są jak znalazł np. dla niespodziewanych gości.
Pomysł zaczerpnęłam z magazynu „Palce Lizać Extra” 1/2011.
MINI-TARTALETKI Z BAKŁAŻANEM
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 mały bakłażan (najlepiej wybrać taki dość wąski),
1 kulka mozzarelli,
3 łyżki czerwonego pesto,
2-3 łyżki orzeszków pinii,
1 żółtko
Bakłażany pokroić w cienkie plastry (ok. 0,5 cm). Mozzarellę pokroić w jak najcieńsze plasterki. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy 1,5-2 cm większej niż plastry bakłażana (najlepiej szeroką szklanką).
Połowę plastrów bakłażana posmarować pesto i przykryć pozostałymi plastrami. Na każde kółko z ciasta francuskiego nałożyć po dwa zlepione ze sobą bakłażany. Ułożyć na nich plasterki sera i posmarować pozostałym pesto. Na koniec posypać orzeszkami. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w 220 stopniach, aż brzegi ciasta będą rumiane (ok. 15 minut).
Najlepiej smakują na ciepło.
4 komentarze
Śliczne, pyszne, bardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńSmaczne i takie "bajeranckie" :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Kocham ciasto francuskie za możliwość dobierania do niego najróżniejszych składników. Z bakłażanem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńświetne, zrobie takie same :) bo Twoje wyglądają pysznie,
OdpowiedzUsuń