
Kiedy to piszę, jest 16:30 i jest już niemal zupełnie ciemno. Bez sensu są te zmiany czasu. Wstałam 8 godzin temu, a dzień się już kończy i mam wrażenie, że nic już dziś... Czytaj dalej
Kiedy to piszę, jest 16:30 i jest już niemal zupełnie ciemno. Bez sensu są te zmiany czasu. Wstałam 8 godzin temu, a dzień się już kończy i mam wrażenie, że nic już dziś... Czytaj dalej
To chyba mój ostatni jak na razie wyrób z dyni. Resztę dziś wieczór pokroję w kostkę, blanszuję i zamrożę w woreczkach, albo upiekę, zmiksuję na puree i zamrożę w pudełeczkach po lodach ;)... Czytaj dalej
Kolejna wersja zupy dyniowej, tym razem dodatkiem jest białe wino, które nadaje fajny posmak. Zupa smakuje lepiej po ponownym odgrzaniu, dlatego dobrze jest przygotować ją wcześniej.Przepis pochodzi z książeczki „Dynia na różne sposoby”... Czytaj dalej
To typowo jesienna sałatka: z jabłkiem, gruszką, orzechami i winogronami. Gorzkawa cykoria tworzy fajny kontrast dla słodyczy owoców. Sałatka jest łatwa do przyrządzenia i bardzo mi smakowała :) SAŁATKA HOLENDERSKA(na 2 porcje)1 cykoria,1... Czytaj dalej
Kasutera to popularne w Japonii ciasto miodowe o strukturze przypominającej gąbkę, dość podobne do naszego biszkoptu. Ciasto to często spożywane jest podczas oyatsu, czyli lekkiego posiłku między lunchem a kolacją, mniej więcej o... Czytaj dalej
Jeśli chodzi o przetwory, to u mnie wciąż zajmuje się tym mama. W tym roku robiła dżem z brzoskwiń, z porzeczek, powidła z węgierek, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, paprykę konserwową, buraczki marynowane i... Czytaj dalej
Robiłam już kiedyś lasagne z mięsem i szpinakiem i był to wielce udany lazaniowy debiut. Tym razem ulubione danie kota Garfielda* przyrządziłam nieco inaczej: dodając – prócz mięsa – także dynię, jako że... Czytaj dalej
W końcu nie oparłam się ciekawości: tyle achów i ochów słyszałam na temat japońskiego makaronu soba, że musiałam go kupić i wypróbować. Trochę się obawiałam, że mamie nie będzie smakować, bo ona nie... Czytaj dalej
Jakże inne podejście mam w kwestii gotowania, niż moja mama.Ona najchętniej gotowałaby dziesięć podstawowych potraw na krzyż. Ja za każdym razem chcę próbować czegoś nowego. Robienie dwa razy tego samego wydaje mi się... Czytaj dalej
Mirabelka vs. Dynia: Starcie Tytanów III.Walka po raz kolejny zwycięska, ale łatwo nie było. Rozkrajanie ogromnej dyni i obieranie jej to zdecydowanie męska robota ;) Mam tak powyżej uszu tej roboty, że w... Czytaj dalej
Pyszny i aromatyczny deser z gruszek, pochodzący z kuchni chińskiej. W pierwotnym przepisie zamiast cynamonu używano mielonego ziela angielskiego, ale jako że ani nie przepadam za nim, ani nie miałam go w postaci... Czytaj dalej
Aż dziwne, że tę zupę pokazuję tu dopiero teraz, skoro robię ją regularnie już od 2 lat. To było chyba pierwsze danie z dynią, które zrobiłam z Mamą i które od razu podbiło... Czytaj dalej
Po raz kolejny rozpoczął się Festiwal Dyni organizowany przez Beę :) Mam do niego pewien sentyment, bo jest to pierwsza akcja kulinarna, w której wzięłam udział, gdy zaczęłam prowadzić bloga. Poza tym jestem... Czytaj dalej
Indyjski kebab niezbyt przypomina ten arabski, przynajmniej w mojej książce o kuchni indyjskiej :) Bez względu na to, czy jest to kebab warzywny, jaki prezentuję dzisiaj, czy drobiowy lub z wołowiny (do których... Czytaj dalej
Raita to rodzaj indyjskiego dipu na bazie jogurtu z różnymi przyprawami, często towarzysząca daniu głównemu. Rodzajów raitas jest dużo w zależności od zastosowanych dodatków; ja na początek zrobiłam dip miętowy, jako że mięty... Czytaj dalej
Chlebki z mąki z ciecierzycy to jeden z wielu rodzajów pieczywa podawanego do indyjskich potraw. Właściwie, mąka z cieciorki jest tu raczej dodatkiem, podstawą jest mąka razowa i z tego powodu chlebki smakują... Czytaj dalej
Jak dobrze jest rozpocząć dzień od ciepłego śniadania. Zwłaszcza, gdy na zewnątrz zimno jak sto diabłów. I kiedy zaraz na ten ziąb trzeba wyjść.OMLET Z GRUSZKAMI(na 1 porcję)2 jajka,2 łyżki śmietanki 18% (słodkiej)... Czytaj dalej
Sos hoisin jest rodzajem sosu BBQ o ciemnym kolorze i słodko-pikantnym smaku. Do tej pory myślałam, że sos barbecue to typowy dodatek wyłącznie kuchni amerykańskiej, ale okazuje się, że tego rodzaju sosy są... Czytaj dalej
W miarę jak zagłębiam się w indyjską kuchnię, poznaję coraz to nowe przyprawy używane jako dodatek do tamtejszych potraw. Ich mnogość, a także – niestety – błędne czasami tłumaczenia na polski w książkach... Czytaj dalej
Pyszne szaszłyki z kurczaka w wersji tajskiej. Są bardzo soczyste i delikatne, zupełnie inne niż takie zwykłe, przekładane warzywami. Oryginalnie w przepisie jako patyczków używano podłużnych kawałków trawy cytrynowej, dzięki czemu mięso nabiera... Czytaj dalej
Co roku w październiku ma miejsce kampania na rzecz walki z rakiem piersi oraz jego profilaktyką. Jej międzynarodowym symbolem jest różowa wstążka. Od kilku lat do tej akcji przyłączają się również blogerki, przygotowując... Czytaj dalej
Wśród ciast na moim blogu chyba przeważają te owocowe. Może dlatego, że tak bardzo lubię wykorzystywać sezonowość owoców. Uważam, że wszystko najlepiej smakuje w swoim czasie.Gruszki, podobnie jak jabłka, wolę upieczone niż surowe.... Czytaj dalej
Bardzo smaczne danie kuchni tajskiej. Tak zamarynowana wołowina jest bardzo aromatyczna, a do podprażonych, chrupiących orzechów nerkowca chyba nikogo nie trzeba przekonywać ;) WOŁOWINA NA OSTRO Z ORZECHAMI NERKOWCA(na 4 porcje) 500g chudej... Czytaj dalej