Ciasto z gruszkami
Wśród ciast na moim blogu chyba przeważają te owocowe. Może dlatego, że tak bardzo lubię wykorzystywać sezonowość owoców. Uważam, że wszystko najlepiej smakuje w swoim czasie.
Gruszki, podobnie jak jabłka, wolę upieczone niż surowe. Na przykład w takim cieście.
tarta z gruszkami i masą budyniową |
CIASTO GRUSZKOWE
kruchy spód:
- 220 g mąki,
- 120 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko
- 4 gruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 400 ml mleka,
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- pół szklanki śmietanki 30%,
- 1 jajko,
- 3 łyżki dżemu morelowego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę zimnej wody). Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm* (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w podłużne plastry. Skropić sokiem z cytryny.
300 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać z budyniem, wlać do gorącego mleka, zagotować, intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia. Do budyniu dodać śmietankę i jajko, dokładnie wymieszać.
Zapieczony spód posmarować dżemem morelowym, następnie wylać masę budyniową i ułożyć na niej plastry gruszek. Wierzch posypać brązowym cukrem i płatkami migdałów.
Piec w 200 stopniach jeszcze przez ok. 20 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
Zapieczony spód posmarować dżemem morelowym, następnie wylać masę budyniową i ułożyć na niej plastry gruszek. Wierzch posypać brązowym cukrem i płatkami migdałów.
Piec w 200 stopniach jeszcze przez ok. 20 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
5 komentarze
Super przepis, pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. I gruszki...moja słabość :)
OdpowiedzUsuńPyszne to ciasto!
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciasto! A ja zdecydowanie za mało piekę z gruszkami.
OdpowiedzUsuńPiekne i fajny przepis!
OdpowiedzUsuń