Ulubiona zupa dyniowa :)
Aż dziwne, że tę zupę pokazuję tu dopiero teraz, skoro robię ją regularnie już od 2 lat. To było chyba pierwsze danie z dynią, które zrobiłam z Mamą i które od razu podbiło serca (a raczej żołądki) wszystkich :) Raz zrobiłam ją, gdy przyjechali do nas kuzyni ze swoimi dziećmi. Mimo że dzieciaki były niejadkami, zjadły 2 dokładki tej zupy ;) Oczywiście potem nie było już mowy o drugim daniu ;)
Ta pyszna, kremowa zupa z nutą czosnku i ziół szybko zyskała sobie status „ulubionej”.
Polecam :)
ULUBIONA ZUPA DYNIOWA
(dla 4 osób)
- 800 g dyni (waga po oczyszczeniu),
- 1 nieduża marchewka,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 szklanki bulionu drobiowego,
- 1 kostka (50g) serka topionego (np. Złoty Ementaler),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju
- świeży lub suszony tymianek i rozmaryn,
- sól i pieprz
W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, następnie wrzucić obraną i posiekaną w ćwierćplasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dynię. Podlać niewielką ilością wody i dusić po przykryciem, aż dynia będzie miękka (ok. 15 minut). Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i po szczypcie tymianku oraz rozmarynu. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami czosnkowymi.
19 komentarze
Wrzucam do ulubionych na Mikserze :) Na zupe, to ja zawsze sie pisze!
OdpowiedzUsuń:)
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Do tej pory słyszałam jedynie o zupach z dyni na słodko, które mi jakoś nie podchodzą. Twój przepis na pewno wypróbuję, brzmi świetnie :-)
OdpowiedzUsuńteż lubię:-)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam zupy dyniowe, ale najbardziej taką na mleku z dodatkiem lanego ciasta :)
OdpowiedzUsuńKocham zupę dyniową. Wprawdzie nigdy wcześniej nie robiłam jej sama, ale pewnie będę musiała spróbować:) A Twój przepis mimo, że inny niż ten mojej mamy na pewno jest wart wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńtaka kremowa, fajna :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie 'chwilę' temu robiłam bardzo podobną. Tylko bez serka. Muszę sprawdzić jak to smakuje. Ale tak czy siak zupka przepyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Piękny blog! A zupa kremowa i aksamitna, po prostu wspaniała!
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszła:) robię bardzo podobną, tylko daję ze 3 marchewki ma wtedy bardziej intensywny kolor i smak
OdpowiedzUsuńCiekawa zupka! Fajna, może tez sobie zrobię?:)
OdpowiedzUsuńpyszności :) Bardzo podobnie robię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńsuper gotuję często i dodaję jeszcze świeży starty imbir pycha
OdpowiedzUsuńlubię też położyć na wierzch usmażone krewetki i jak wcześniej pisałam dodaję świeży imbir starty i zmiksowany
OdpowiedzUsuńANIKA
Też mam swoja ulubiona zupę dyniową. W Twojej podoba mi sie dodatek serka;-)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu robię ją już 3 raz. Jest pyszna, dziękuję za inspirację. :)
OdpowiedzUsuńWiesia
Zupa dyniowa z serkiem topionym, to musi być pychotaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńJa swoją zupę przygotowuję według tego przepisu: https://galeriaokazji.blogspot.com/2017/09/jak-zrobic-smaczna-zupe-dyniowa.html
oooo, coś dla mnie. Uwielbiam takie połączenia.
OdpowiedzUsuńTaka zupa z grzankami to najlepsze co może być, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń