Chlebek bananowy i prośba o wypełnienie ankiety :)
Na początku tego posta chciałam napisać o prośbie, jaką mam do odwiedzających tego bloga. Niedawno zaczęłam prowadzić badania do mojej pracy magisterskiej, dotyczącej spożycia ryb i przetworów rybnych przez Polaków. Dlatego chciałam prosić o wypełnienie ankiety niezbędnej do moich badań. Ankieta jest krótka i nieskomplikowana. Każdy wypełniony kwestionariusz jest dla mnie cenny :) Z góry bardzo dziękuję :)
***
A teraz punkt drugi programu, czyli niespodziewanie wyrośnięte ciasto bananowe.
Są ciasta, które z natury swojej powinny być lekkie i puszyste, a czasami, zupełnie nie wiedzieć czemu, robi się w nich paskudny zakalec. Są też ciasta, które powinny być ciężkie i gnieciuchowate, jak chociażby słynne brownie. Albo taki chlebek bananowy, na który przepis znalazłam w książce Ewy Wachowicz. Na zdjęciu wyglądał tak niepozornie, a jednak autorka zapewniała o jego wspaniałym smaku. Jakie było moje zdziwienie, gdy ciasto w piekarniku zaczęło rosnąć tak, że ledwo zmieściło się w foremce... Wyrosło dwa razy bardziej niż to na zdjęciu w książce – zupełnie się tego nie spodziewałam ;) Jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłam, było zastąpienie zwykłego mleka zsiadłym – bo miałam akurat resztkę w lodówce i nie chciałam wyrzucać. Czy to właśnie kwestia tego mleka, że ciasto tak urosło? Tego nie wiem, ale jedno jest pewne: ciasto zniknęło w okamgnieniu ;)
chlebek bananowy |
CHLEBEK BANANOWY
- 160 g roztopionego masła,
- ½ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- 2 szklanki mąki,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 100 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
- 125 ml kefiru lub maślanki
Banany włożyć do miski i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać roztopione i przestudzone masło, cukier i jajka, dokładnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą oraz orzechy i wymieszać łyżką. Na koniec wlać mleko i jeszcze raz wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą podłużnej foremki (u mnie foremka długości 40 cm z zaokrąglonym dnem) i wyrównać powierzchnię. Piec w 190 stopniach przez 1 godzinę.
16 komentarze
Ankieta wysłana, a chlebek wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńAnkieta wypełniona :) Ciasto piękne!
OdpowiedzUsuńwypełniłam ja i mój Połówek;)
OdpowiedzUsuńprośba spełniona :) bananowe chlebki choć niepozorne to swym smakiem mogą konkurować z o wiele bardziej wyszukanymi wypiekami. Cudne!
OdpowiedzUsuńChlebek super! Lubię takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńAnkieta wypełniona:)
Pozdrawiam
taki chlebek z miodem bym zjadła :) lece wypełniać ankiete:)
OdpowiedzUsuńankieta wypełniona:) a chlebkiem sie częstuję:)
OdpowiedzUsuńChlebek smakowity :)
OdpowiedzUsuńAnkieta wypełniona :)
Pozdrowienia przesyłam ;))
Ankieta wyslana, a przepis na chlebek zapisany :)Tyle o nim slyszalam a jeszcze nie zrobilam. Pewnie wielki blad ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek. Lubię bananowe. :)
OdpowiedzUsuńA teraz idę wypełnić ankietę:)
Uwielbiam chlebek bananowy :) A ankietę zaraz wypełnię.
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda smakowicie..Ankieta wypełniona...
OdpowiedzUsuńŚwietny na jesienne dni;)
OdpowiedzUsuńankieta wypelniona iwyslana - powodzenia wpisaniu pracy mgr...
OdpowiedzUsuńChlebek według tego przepisu nie wyszedł 😔😕😭
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro :( robiłam ten chlebek niejeden raz i zawsze wychodził. Może składniki były zbyt długo mieszane?
Usuń