Raita miętowa
Raita to rodzaj indyjskiego dipu na bazie jogurtu z różnymi przyprawami, często towarzysząca daniu głównemu. Rodzajów raitas jest dużo w zależności od zastosowanych dodatków; ja na początek zrobiłam dip miętowy, jako że mięty u mnie dostatek.
Do zrobienia tego dipu potrzebny jest sos miętowy. W oryginalnym przepisie w książce używali ‘gotowca’, więc nie bardzo wiedziałam o jaki konkretnie sos chodzi – na zdjęciu widziałam jedynie, że jest ciemnozielony i bardzo gęsty. Pewnie można byłoby po prostu zmiksować liście mięty z odrobiną wody, aby uzyskać taki efekt, ale ja spróbowałam zrobić angielski sos miętowy z tego przepisu (ale z 1/3 ilości składników). Wszak Indie były kiedyś kolonią brytyjską i w ich kuchni można spotkać nieco angielskich naleciałości, więc niewykluczone, że o taki sos właśnie chodzi. Albo o jakiś bardzo podobny ;)
RAITA MIĘTOWA
200ml gęstego jogurtu (dobrze sprawdzi się jogurt typu greckiego),
50ml wody (pominęłam, bo wolę gęste dipy),
1 mała cebulka,
½ łyżeczki sosu miętowego (dałam 2 łyżeczki sosu własnej roboty),
szczypta soli,
świeże listki mięty do dekoracji
Jogurt przełożyć do miski i wymieszać. Stopniowo wlewać wodę, cały czas mieszając, aż jogurt będzie jednolity. Dodać drobno posiekaną cebulkę, sos miętowy oraz sól, dokładnie wymieszać. Udekorować listkami mięty.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)
3 komentarze
Świetny dodatek do mięs!
OdpowiedzUsuńMirabelko, mogłabyś podać mi swojego maila?
OdpowiedzUsuńwiosenka27@gazeta.pl
Sos mietowy w indyjskim wydaniu to inaczej pudina chutney. Moja tesciowa robi wersje taka: cebula, czosnek, imbir (swiezy, duzo soku z cytryny, chilli zielone, kolendra swieza i mieta pol na pol - wszystko w proporcjach wedlug gustu.. zmiksowac do konsystencji papki.
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze coraz wiecej tu przepisow kuchni indyjskiej. :)