
Karaibska zupa z dyni była hitem na blogach kulinarnych trzy lata temu. Była to zupa z dodatkiem mleczka kokosowego i curry. Ja w swojej książce „Dynia na różne sposoby” (ostatnio bardzo intensywnie użytkowanej)... Czytaj dalej
Karaibska zupa z dyni była hitem na blogach kulinarnych trzy lata temu. Była to zupa z dodatkiem mleczka kokosowego i curry. Ja w swojej książce „Dynia na różne sposoby” (ostatnio bardzo intensywnie użytkowanej)... Czytaj dalej
Snuję się po domu, osłabiona lekko i przeziębiona, nieustannie z kubkiem gorącej malinowej herbaty. Nie mam siły na nic, no, może poza gotowaniem czegoś prostego i szybkiego. Czegoś aromatycznego i koniecznie na ciepło.... Czytaj dalej
Śnieg zasypał nas chyba na dobre. A jeszcze tydzień temu łaziliśmy po lesie, zbierając grzyby. Szczególnie obficie nazbieraliśmy opieniek, które moja mama zamarynowała (uwielbiam marynowane grzyby!). Ku naszemu zdumieniu, kilka dni temu w... Czytaj dalej
Bardzo dawno nie piekłam niczego z ciasta francuskiego, więc po powrocie z uczelni, w ramach szybkiego obiadu, zrobiłam gorące i chrupiące tartaletki ze śliwkami i serem camembert. Połączenie delikatnego sera i słodkich śliwek... Czytaj dalej
Tym razem przyrządzamy dynię na wytrawnie :) Ja przygotowałam quiche z dynią, wołowiną i owczym serem, inspirując się przepisem z gazety „To jest pyszne” 4/2011, choć po drodze dokonałam kilku modyfikacji :) Niestety... Czytaj dalej
Czuję to. Czuję, że za moimi plecami czai się wielkie i włochate Jesienne Przeziębienie. Brrr... Gorące, pikantne curry z mnóstwem przypraw pozwalają osłabić siły wroga, a wzmocnić moje. A więc... do dzieła :)... Czytaj dalej
Uwielbiam aromat kardamonu. Coś w nim takiego jest, że najnormalniej w świecie poprawia mi nastrój :) Dlatego gdy w książeczce „Sekrety kuchni indyjskiej” zobaczyłam przepis na kawę z kardamonem, wiedziałam, że muszę ją... Czytaj dalej
Puree z dyni to popularny składnik wielu dyniowych potraw – od zup, poprzez kluski, na ciastach i ciasteczkach skończywszy. W niektórych krajach (np. Wielkiej Brytanii czy USA) można kupić gotowe puree z dyni... Czytaj dalej
Kålpudding to bardzo popularna w Szwecji zapiekanka z mięsa i kapusty. Trudno nie oprzeć się skojarzeniu z naszą polską „zapiekanką gołąbkową” czyli najleniwszą wersją gołąbków :) Przepisów na kålpudding jest mnóstwo i niemal... Czytaj dalej
Ponieważ Festiwal Dyni trwa w najlepsze, postanowiliśmy zorganizować się i zasypać Beę ciastami i innymi słodkimi wypiekami z wykorzystaniem dyni :) Tym razem zebrało się nas wyjątkowo dużo: Maggie, Mopsik, Wiera, Dobromiła, Panna... Czytaj dalej
Bardzo oryginalny i dość wykwintny pomysł na kurczaka. Można śmiało serwować w niedzielę :) Sos na bazie czerwonego wina jest bardzo aromatyczny, a pieczone figi smakują po prostu super :) Przepis znalazłam w... Czytaj dalej
Sałatka, w której jest wszystko, co lubię. Taki misz-masz idealny na pierwszy posiłek. Szczególnie smakował mi sos z dodatkiem musztardy francuskiej :) sałatka z dynią, jabłkiem i szynką ŚNIADANIOWA SAŁATKA Z DYNIĄ (przepis... Czytaj dalej
Po norweskim deserze ryżowym i szwedzkich babeczkach, pora odwiedzić kulinarnie Danię :) Tym razem nie na słodko, lecz obiadowo. Bardzo spodobał mi się przepis na fricassee z kurczaka, który znalazłam na blogu grumków.... Czytaj dalej
Bardzo smaczny i dość szybki do zrobienia obiad z wykorzystaniem dyni. Kto lubi curry i kurczaka na słodko, temu mogę polecić tę potrawę z czystym sumieniem :) Nam bardzo smakowało :) kurczak curry... Czytaj dalej
Pyszne, kruche babeczki z nadzieniem jabłkowo-migdałowym. Są tak dobre, że można je jeść bez końca :) Przepis znalazłam w książce „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Trochę zmieniłam proporcje ciasta kruchego – na... Czytaj dalej
Kilka dni temu rozpoczęła się kolejna, piąta edycja „Festiwalu Dyni” u Bei. Bardzo lubię jej akcje, bo nikt tak jak ona nie przygotowuje się do nich z takim sercem :) Lubię czytać jej... Czytaj dalej
Kto lubi wszelkie ryżowe desery (jak ja!), koniecznie powinien spróbować riskrem, czyli popularnego w Norwegii słodkiego kremu z ryżem i śmietanką, obowiązkowo polanego czerwonym kisielem :) Pycha! I mimo że jest dość kaloryczny,... Czytaj dalej