Obsługiwane przez usługę Blogger.

Festiwal dyni! Sałatka z dyni i cukinii z sosem balsamicznym

By 11:24 , ,

Kilka dni temu rozpoczęła się kolejna, piąta edycja „Festiwalu Dyni” u Bei. Bardzo lubię jej akcje, bo nikt tak jak ona nie przygotowuje się do nich z takim sercem :) Lubię czytać jej wpisy, bo widać w nich autentyczne zaangażowanie i radość. Bea jest najprawdziwszą dyniomaniaczką :) 
I kiedy tak przeglądam jej notki z dyniowych targów, zazdroszczę możliwości wyboru tylu dziesiątek odmian. U mnie jeszcze trzy lata temu (gdy dopiero poznwałam smak dyni i uczyłam się, co można z niej przygotować) kupno dyni było nieomal niemożliwością – dynię dostałam w końcu od dziadków;) Teraz dynie są już na prawie każdym straganie i w makrecie, ale są to tylko zwykłe dynie olbrzymie. Hokkaido, butternut? Można pomarzyć... 

W tym roku dziadkowie obdarowali na bogato – dynią ważącą 23 kilogramy :) I tak się fajnie złożyło, że mam teraz więcej wolnego czasu, więc mogę sobie trochę poszaleć i zrobić sobie dyniowy tydzień ;) 

Na początek wypróbowałam sałatkę na ciepło z dyni i cukinii. Czosnek, ocet balsamiczny, mięta i bazylia doskonale nadają jej charakteru. 
Rewelacja :) 

Ja przygotowałam tę sałatkę jako dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdzi się też np. jako kolacja, razem z kawałkiem bagietki :) 

Photobucket 

SAŁATKA Z DYNI I CUKINII 
(na 4 porcje) 
600g dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek), 
600g cukinii, 
2 cebulki dymki, 
3 ząbki czosnku, 
100ml oliwy do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia), 
2 łyżki bulionu warzywnego, 
3 łyżki octu balsamicznego, 
½ łyżeczki brązowego cukru, 
2-3 gałązki bazylii, 
2-3 gałązki świeżej mięty 

Miąższ dyni pokroić na dość cienkie plasterki. Cukinie umyć i pokroić na trochę grubsze plasterki. Cebulki pokroić w cieniutkie talarki. 
Na patelni rozgrzać oliwę i porcjami smażyć dynię oraz cukinię z obu stron na złoty kolor. Warzywa osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym i przełożyć do miski. Na koniec podsmażyć talarki z cebulki dymki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać do miski z dynią i cukinią. 
Przygotować dressing: wymieszać bulion warzywny z octem balsamicznym, solą, pieprzem i cukrem. Polać nim warzywa. 
Oberwać listki bazylii i mięty i posypać nimi sałatkę. 
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 

(przepis z książki „Dynia na różne sposoby” z moimi niewielkimi modyfikacjami) 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Fajniutka sałatka :)
    Ja też wszędzie widzę tylko te olbrzymie dynie, żadnych innych,a szkoda. Fajne są te farmy dyniowe, o których opowiada Bea.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń