Makaron z szynką i papryką po koreańsku
Gdyby nie sezamowa nuta, ten makaron przypominałby zwykły studencki obiad. Ot, trochę szynki, marchewki i papryki. Ale jednak sezam, chili i sos sojowy czyni to danie aromatycznym i orientalnym :)
Ten prosty i szybki przepis kuchni koreańskiej to bardzo dobry pomysł na zagospodarowanie szynki, więc jednak jakaś tam ekonomia-gastronomia jest ;)
Warto spróbować.
Przepis jest wypadkową receptury znalezionej na blogu grumków oraz przepisów na japchae, czyli klasyczny koreański makaron z wołowiną i warzywami :)
MAKARON Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ PO KOREAŃSKU
(na 4 porcje)
- 280-300 g makaronu azjatyckiego (użyłam makaronu z tzw. zupek chińskich, oczywiście bez załączonych chemicznych przypraw),
- 250 g szynki wieprzowej w kawałku,
- 2 średnie marchewki,
- 1 duża zielona papryka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki sosu sambal oelek,
- 4-5 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 4 łyżeczki nasion sezamu
Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat.
Szynkę i paprykę pokroić w paseczki, obraną marchewkę w słupki.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu albo zalać wrzątkiem i odczekać zalecaną ilość minut. Odcedzić.
Na oleju podsmażać warzywa i szynkę przez ok. 3-4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną a szynka się zarumieni. Dodać makaron, sos sambal oelek, sos sojowy, syrop klonowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze minutę. W razie potrzeby można dodać więcej sosu sojowego - do smaku. Na koniec posypać sezamem.
2 komentarze
Smakowite zdjęcie!:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł i ładne podanie :) zachęca... i kusi...
OdpowiedzUsuń