Udka kurczaka pieczone z figami
Bardzo oryginalny i dość wykwintny pomysł na kurczaka. Można śmiało serwować w niedzielę :) Sos na bazie czerwonego wina jest bardzo aromatyczny, a pieczone figi smakują po prostu super :)
Przepis znalazłam w książce „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”. Moją modyfikacją było dodanie miodu do sosu, ale jeśli ktoś woli bardziej „wytrawne” smaki, można go pominąć.
Jako dodatek do kurczaka podałam kuskus i wydaje mi się, że najbardziej on tu pasuje :)
UDKA KURCZAKA PIECZONE Z FIGAMI
(na 4 porcje)
- 8 udek kurczaka (u mnie 4 udka + 4 podudzia),
- 4 lub 8 świeżych fig (po 1 lub po 2 na porcję),
- 2 średnie cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- oliwa do smażenia (nie z pierwszego tłoczenia),
- sól i pieprz,
- natka pietruszki
Z udek usunąć skórę. W miseczce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, szczyptą pieprzu, kminkiem, kolendrą i pieprzem cayenne. Obtoczyć w tej mieszance kurczaka i obsmażyć z obu stron na oliwie. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w talarki cebule i posiekane ząbki czosnku. Cebulę z czosnkiem przełożyć do mięsa. Włożyć tam także figi w całości i liście laurowe. Zalać winem.
Piec przez godzinę w 180 stopniach, 2 lub 3 razy obracając mięso i figi, aby nie wyschły.
Gdy kurczak będzie upieczony, z naczynia zlać cały płyn do rondelka, dodać miód, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Mąkę kukurydzianą rozmieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do sosu, intensywnie mieszając. Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Polać nim kurczaka i posypać natką pietruszki.
7 komentarze
ale ja lubię te Twoje przepisy :D kolejny, który dodaję do zakładek! :)
OdpowiedzUsuńKurczak z figami...pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i tak też musi smakować :)
OdpowiedzUsuńale to musi cudownei smakowac.
OdpowiedzUsuńSmaczne te udka. :) Z figami, mniam:)
OdpowiedzUsuńz figami? nie jadłam.
OdpowiedzUsuńale figi lubię, więc pewnie niedługo skosztuję.
Pozdrawiam!
Warto figi pokroić na połówki lub na ćwiartki, dodać kawałki białej papryki i ćwiartki białej cebuli. Do wina kilka listków laurowych :)
OdpowiedzUsuń