Śniadaniowa sałatka z dynią
Sałatka, w której jest wszystko, co lubię. Taki misz-masz idealny na pierwszy posiłek. Szczególnie smakował mi sos z dodatkiem musztardy francuskiej :)
ŚNIADANIOWA SAŁATKA Z DYNIĄ
(przepis na 1 porcję)
- 150 g dyni (waga po oczyszczeniu),
- ½ jabłka,
- 1-2 plastry szynki,
- 2 łyżki startego sera (u mnie pecorino),
- 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
sos:
- 1 łyżeczka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka białego wina albo soku jabłkowego,
- ½ łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Dynię pokroić w małą kostkę i gotować przez 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Odcedzić i odsączyć na sitku.
Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i pokroić na małe plasterki (wraz ze skórką). Szynkę pokroić na paski. Orzechy podprażyć na suchej patelni.
Przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Składniki sałatki wymieszać w misce i polać sosem.
Podawać z pieczywem.
(przepis z książki „Dynia na różne sposoby” z moimi małymi modyfikacjami)
1 komentarze
Zamawiam ją jutro na śniadnaie ;-)
OdpowiedzUsuń