­
Obsługiwane przez usługę Blogger.

Inlagd sill - śledzie marynowane po szwedzku

By 19:00 , , , ,

Chyba żaden naród nie umiłował sobie śledzi tak bardzo jak Szwedzi (rym niezamierzony ;). Tak jak Duńczycy mają swoje miliony sposobów na kanapki, tak Szwedzi na milion sposobów potrafią przyrządzać śledzie. W sosie... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Lohikeitto (fińska zupa z łososia)

By 10:22 , , ,

Ta delikatna w smaku zupa z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tej ryby. Kombinacja kilku prostych składników daje wyśmienity efekt smakowy. Zupa ta znana jest także w Szwecji pod nazwą laxsoppa. Niekiedy... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Żeberka po tajsku w cytrusowej marynacie

By 19:34 , ,

Żeberka z tego przepisu robiłam już kilka razy. Za pierwszym razem nie obgotowywałam ich, a jedynie piekłam w piekarniku smarując marynatą – wyszły smaczne, ale trochę jednak zbyt suche. Pyszna cytrusowa marynata miała... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Duńska sałatka hot-dogowa

By 09:23 , , , ,

Sałatka hot-dogowa to dla mnie dość pokraczny wynalazek, trochę z gatunku kulinarnego kiczu na miarę amerykańskiej zupy cheeseburgerowej. Niemniej zamieszczam przepis jako ciekawostkę, bo sałatka jest całkiem smaczna i sycąca, a przy tym... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Norweskie racuszki ziemniaczane

By 16:46 , , ,

Szybkie i smaczne placuszki ziemniaczane z dodatkiem sera i szynki. Nie jest to raczej niskokaloryczny obiad, ale za to sycący i oszczędny: do jego zrobienia można wykorzystać nadmiar ziemniaków z poprzedniego dnia. Poza... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Tajska zupa Tom Yum

By 16:08 , ,

Zupa Tom Yum to jedna z najpopularniejszych (obok Tom Kha Gai) tajskich zup. Często serwowana jest przez ulicznych sprzedawców jedzenia. Nie ma jedynego słusznego przepisu na tę zupę, występuje ona w wielu, wielu... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Duńskie kanapki z rybą i sosem śmietanowym

By 10:06 , , , ,

O tym, że Dania słynie z kanapek, pisałam już kiedyś przy okazji przepisu na kanapkę o malowniczej nazwie ”Słońce nad Gudhjem”. Kanapka, którą przygotowałam ostatnio, jest nieco bardziej prozaiczna, ale i tak nam... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Glazurowane kiełbaski zapiekane z warzywami

By 09:38

Dzisiejszy przepis to pomysł na pyszne, zapiekane z czerwonymi warzywami kiełbaski. Do tej potrawy użyłam kiełbasek śląskich „Znakomitych” firmy Konspol. Są to kiełbaski dobrej jakości, a przy tym mają fajny, 'zgrabny' kształt. Kiełbaski... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Smażony makaron z krewetkami i ananasem

By 10:52 , , ,

Jakiś czas temu podczas promocji azjatyckich produktów w jednej z sieciówek kupiłam intrygujący zielony makaron ryżowy z dodatkiem... zielonej herbaty :) Postanowiłam wykorzystać go między innymi do przygotowania makaronu smażonego w tajskim stylu.... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Ärtsoppa - szwedzka grochówka

By 10:21 , , ,

Nie tylko Polacy lubią grochówkę :) Jest to zupa popularna między innymi w Szwecji, gdzie stanowi element „tradycyjnego” czwartkowego obiadu. Artsoppa od polskiej grochówki odróżnia się głównie użytymi przyprawami (tymianek, imbir, musztarda).  Wprawdzie... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Pandanowe pancakes z mango

By 10:41 , , ,

Kolejny przepis z wykorzystaniem pasty pandanowej to połączenie kuchni USA i tajskiej. Typowo amerykańskie śniadanie przygotowałam, używając mleka kokosowego i wspomnianej pasty, nadającej zielony kolor i kokosowo-waniliowy aromat. Takie pancakes najlepiej smakują w... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Norweskie pieczone pierogi z serem i szynką

By 10:06 , , ,

Pyszne, pieczone pierogi norweskie, które doskonale pasują do naszego polskiego czerwonego barszczyku, jako fajna odmiana od tradycyjnych pasztecików ;) Nadzienie – ser z szynką – jest bardzo „pizzowe” i na pewno każdemu posmakuje... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Placek szwedzki

By 00:00 , , , ,

Szwedzi ponoć uwielbiają dodatek twarogu do ciast i ten wypiek nie jest tutaj wyjątkiem. Dodatek serka homogenizowanego sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Ta prosta ale pyszna babka świetnie smakuje... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Naleśniki pandanowe z kokosowym budyniem

By 17:40 , , ,

Liście pandanowca są powszechnie wykorzystywane w kuchni Azji Południowo-Wschodniej, m.in. Indonezji i Tajlandii. Liście tej rośliny charakteryzują się dużą siłą barwiącą oraz zapachem przypominającym kokos i wanilię. Wyciąg z pandanowca często używany jest... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Fiński chleb awaryjny z orzechami (Hätäleipä)

By 12:23 , , ,

W języku fińskim słowo Hätä oznacza „awarię”, a leipä - „chleb”. Hätäleipä oznacza więc dosłownie chleb, który wypieka się w sytuacjach awaryjnych, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie ciasta. Być może ma... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Kotlety ziemniaczane z orzechami

By 18:47 , , , ,

Kotlety ziemniaczane, chociaż są prostym i niedrogim obiadem, mogą występować w wielu odmianach smakowych, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Do tej pory na blogu pojawił się przepis na kotlety ziemniaczane z jabłkiem... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Pasta z brzuszków łososia

By 17:45 , , ,

Wędzone brzuszki łososia są tańsze niż filet i świetnie nadają się na ekonomiczną, lecz smaczną pastę do chleba. Ponieważ brzuszki są dość tłuste, do pasty nie dodawałam majonezu, a jedynie jogurt grecki z... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również

Fiński chleb żytni

By 11:11 , ,

Chleb drożdżowy na mące żytniej i pszennej – nieco zwyczajny, codzienny, ale naprawdę smaczny. Dla nas był miłą odmianą od chlebów na zakwasie, które piekę najczęściej. Ciasto jest zwarte, łatwo się zagniata i... Czytaj dalej

Może zainteresuje Cię również