
Chyba żaden naród nie umiłował sobie śledzi tak bardzo jak Szwedzi (rym niezamierzony ;). Tak jak Duńczycy mają swoje miliony sposobów na kanapki, tak Szwedzi na milion sposobów potrafią przyrządzać śledzie. W sosie... Czytaj dalej
Chyba żaden naród nie umiłował sobie śledzi tak bardzo jak Szwedzi (rym niezamierzony ;). Tak jak Duńczycy mają swoje miliony sposobów na kanapki, tak Szwedzi na milion sposobów potrafią przyrządzać śledzie. W sosie... Czytaj dalej
Ta delikatna w smaku zupa z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tej ryby. Kombinacja kilku prostych składników daje wyśmienity efekt smakowy. Zupa ta znana jest także w Szwecji pod nazwą laxsoppa. Niekiedy... Czytaj dalej
Żeberka z tego przepisu robiłam już kilka razy. Za pierwszym razem nie obgotowywałam ich, a jedynie piekłam w piekarniku smarując marynatą – wyszły smaczne, ale trochę jednak zbyt suche. Pyszna cytrusowa marynata miała... Czytaj dalej
Sałatka hot-dogowa to dla mnie dość pokraczny wynalazek, trochę z gatunku kulinarnego kiczu na miarę amerykańskiej zupy cheeseburgerowej. Niemniej zamieszczam przepis jako ciekawostkę, bo sałatka jest całkiem smaczna i sycąca, a przy tym... Czytaj dalej
Szybkie i smaczne placuszki ziemniaczane z dodatkiem sera i szynki. Nie jest to raczej niskokaloryczny obiad, ale za to sycący i oszczędny: do jego zrobienia można wykorzystać nadmiar ziemniaków z poprzedniego dnia. Poza... Czytaj dalej
Zupa Tom Yum to jedna z najpopularniejszych (obok Tom Kha Gai) tajskich zup. Często serwowana jest przez ulicznych sprzedawców jedzenia. Nie ma jedynego słusznego przepisu na tę zupę, występuje ona w wielu, wielu... Czytaj dalej
O tym, że Dania słynie z kanapek, pisałam już kiedyś przy okazji przepisu na kanapkę o malowniczej nazwie ”Słońce nad Gudhjem”. Kanapka, którą przygotowałam ostatnio, jest nieco bardziej prozaiczna, ale i tak nam... Czytaj dalej
Dzisiejszy przepis to pomysł na pyszne, zapiekane z czerwonymi warzywami kiełbaski. Do tej potrawy użyłam kiełbasek śląskich „Znakomitych” firmy Konspol. Są to kiełbaski dobrej jakości, a przy tym mają fajny, 'zgrabny' kształt. Kiełbaski... Czytaj dalej
Jakiś czas temu podczas promocji azjatyckich produktów w jednej z sieciówek kupiłam intrygujący zielony makaron ryżowy z dodatkiem... zielonej herbaty :) Postanowiłam wykorzystać go między innymi do przygotowania makaronu smażonego w tajskim stylu.... Czytaj dalej
Nie tylko Polacy lubią grochówkę :) Jest to zupa popularna między innymi w Szwecji, gdzie stanowi element „tradycyjnego” czwartkowego obiadu. Artsoppa od polskiej grochówki odróżnia się głównie użytymi przyprawami (tymianek, imbir, musztarda). Wprawdzie... Czytaj dalej
Kolejny przepis z wykorzystaniem pasty pandanowej to połączenie kuchni USA i tajskiej. Typowo amerykańskie śniadanie przygotowałam, używając mleka kokosowego i wspomnianej pasty, nadającej zielony kolor i kokosowo-waniliowy aromat. Takie pancakes najlepiej smakują w... Czytaj dalej
Pyszne, pieczone pierogi norweskie, które doskonale pasują do naszego polskiego czerwonego barszczyku, jako fajna odmiana od tradycyjnych pasztecików ;) Nadzienie – ser z szynką – jest bardzo „pizzowe” i na pewno każdemu posmakuje... Czytaj dalej
Szwedzi ponoć uwielbiają dodatek twarogu do ciast i ten wypiek nie jest tutaj wyjątkiem. Dodatek serka homogenizowanego sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Ta prosta ale pyszna babka świetnie smakuje... Czytaj dalej
Liście pandanowca są powszechnie wykorzystywane w kuchni Azji Południowo-Wschodniej, m.in. Indonezji i Tajlandii. Liście tej rośliny charakteryzują się dużą siłą barwiącą oraz zapachem przypominającym kokos i wanilię. Wyciąg z pandanowca często używany jest... Czytaj dalej
W języku fińskim słowo Hätä oznacza „awarię”, a leipä - „chleb”. Hätäleipä oznacza więc dosłownie chleb, który wypieka się w sytuacjach awaryjnych, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie ciasta. Być może ma... Czytaj dalej
Kotlety ziemniaczane, chociaż są prostym i niedrogim obiadem, mogą występować w wielu odmianach smakowych, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Do tej pory na blogu pojawił się przepis na kotlety ziemniaczane z jabłkiem... Czytaj dalej
Wędzone brzuszki łososia są tańsze niż filet i świetnie nadają się na ekonomiczną, lecz smaczną pastę do chleba. Ponieważ brzuszki są dość tłuste, do pasty nie dodawałam majonezu, a jedynie jogurt grecki z... Czytaj dalej
Chleb drożdżowy na mące żytniej i pszennej – nieco zwyczajny, codzienny, ale naprawdę smaczny. Dla nas był miłą odmianą od chlebów na zakwasie, które piekę najczęściej. Ciasto jest zwarte, łatwo się zagniata i... Czytaj dalej