Duńska sałatka hot-dogowa
Sałatka hot-dogowa to dla mnie dość pokraczny wynalazek, trochę z gatunku kulinarnego kiczu na miarę amerykańskiej zupy cheeseburgerowej. Niemniej zamieszczam przepis jako ciekawostkę, bo sałatka jest całkiem smaczna i sycąca, a przy tym nieco mniej kaloryczna niż klasyczny hot dog ;) Połączenie dwóch rodzajów ogórków, dressingu musztardowego i prażonej cebulki daje naprawdę fajny efekt – warto spróbować :)
DUŃSKA SAŁATKA HOT-DOGOWA
(przepis na 2 porcje)
- 2 garści sałaty lodowej,
- ½ długiego zielonego ogórka,
- 2-3 ogórki konserwowe (może być też sałatka szwedzka ze słoika),
- 3 parówki dobrej jakości,
- 2 kromki chleba tostowego (zastąpiłam bułką pszenną),
- prażona cebulka do posypania,
- opcjonalnie ketchup
sos:
- 2-3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku
Składniki dressingu dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
Parówki pokroić na kawałki i zrumienić na patelni na odrobinie oleju. Kromki chleba zrumienić w tosterze lub piekarniku, pokroić w kostkę.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki, umieścić na talerzach. Dodać ogórki pokrojone w plasterki oraz parówki. Polać sosem, na wierzchu posypać grzankami i prażoną cebulką. Opcjonalnie można także polać sałatkę ketchupem (wbrew pozorom pasuje ;)
(pomysł podpatrzony na blogu passionfruit)
3 komentarze
Ciekawa. Nie przepadam za prażoną cebulką, ale wymyślę dla niej jakieś zastępstwo ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować. U mnie ostatnio często w domu są parówki, więc będzie z czego zrobić.
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie widziałam, o jedzeniu nie wspominając ;) Ale znając Duńczyków, to by im smakowała :)
OdpowiedzUsuń