Obsługiwane przez usługę Blogger.

Duńska sałatka hot-dogowa

By 09:23 , , , ,

Sałatka hot-dogowa to dla mnie dość pokraczny wynalazek, trochę z gatunku kulinarnego kiczu na miarę amerykańskiej zupy cheeseburgerowej. Niemniej zamieszczam przepis jako ciekawostkę, bo sałatka jest całkiem smaczna i sycąca, a przy tym nieco mniej kaloryczna niż klasyczny hot dog ;) Połączenie dwóch rodzajów ogórków, dressingu musztardowego i prażonej cebulki daje naprawdę fajny efekt – warto spróbować :) 




DUŃSKA SAŁATKA HOT-DOGOWA 
(przepis na 2 porcje) 
  • 2 garści sałaty lodowej, 
  • ½ długiego zielonego ogórka, 
  • 2-3 ogórki konserwowe (może być też sałatka szwedzka ze słoika), 
  • 3 parówki dobrej jakości, 
  • 2 kromki chleba tostowego (zastąpiłam bułką pszenną), 
  • prażona cebulka do posypania, 
  • opcjonalnie ketchup 

sos: 
  • 2-3 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • sól i pieprz do smaku 

Składniki dressingu dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos. 
Parówki pokroić na kawałki i zrumienić na patelni na odrobinie oleju. Kromki chleba zrumienić w tosterze lub piekarniku, pokroić w kostkę. 
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki, umieścić na talerzach. Dodać ogórki pokrojone w plasterki oraz parówki. Polać sosem, na wierzchu posypać grzankami i prażoną cebulką. Opcjonalnie można także polać sałatkę ketchupem (wbrew pozorom pasuje ;) 


(pomysł podpatrzony na blogu passionfruit

Kuchnia skandynawska 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ciekawa. Nie przepadam za prażoną cebulką, ale wymyślę dla niej jakieś zastępstwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować. U mnie ostatnio często w domu są parówki, więc będzie z czego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiej nie widziałam, o jedzeniu nie wspominając ;) Ale znając Duńczyków, to by im smakowała :)

    OdpowiedzUsuń