Schab w sosie śliwkowym
Pyszny, kruchy schab w aromatycznym sosie z suszonych śliwek i wina. Dużą zaletą tej potrawy jest minimalne zużycie tłuszczu, ponadto sos nie wymaga zagęszczania mąką ani zabielania śmietaną. Taki schab przygotowywałam już kilka razy – lubię wracać do tego przepisu, bo jest naprawdę prosty i bezproblemowy.
SCHAB W SOSIE ŚLIWKOWYM
(przepis na 4 porcje)
- 4 plastry schabu,
- 100g suszonych śliwek,
- 2-3 cebulki szalotki (zależnie od wielkości; można też zastąpić 1 czerwoną cebulą),
- ½ szklanki białego wytrawnego wina,
- sól i pieprz,
- odrobina oleju do smażenia
Śliwki kilka godzin wcześniej zalać winem i odstawić.
Schab lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć na nim schab z obu stron. Dodać posiekane cebulki szalotki i smażyć jeszcze chwilkę, aż zmiękną. Dodać śliwki wraz z winem oraz pół szklanki wody. Przykryć i dusić na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, a sos na patelni zmiksować blenderem – najlepiej nie całkowicie, tak by pozostały niewielkie kawałki śliwek i cebuli. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzić go wodą lub winem. Mięso ponownie włożyć do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotowe.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz ulubioną surówką.
Ja jako dodatki podałam dyniowe kluski śląskie i marynowane buraczki.
(przepis podpatrzony tutaj)
1 komentarze
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń