Obsługiwane przez usługę Blogger.

Schab w sosie śliwkowym

By 11:32 , , , ,

Pyszny, kruchy schab w aromatycznym sosie z suszonych śliwek i wina. Dużą zaletą tej potrawy jest minimalne zużycie tłuszczu, ponadto sos nie wymaga zagęszczania mąką ani zabielania śmietaną. Taki schab przygotowywałam już kilka razy – lubię wracać do tego przepisu, bo jest naprawdę prosty i bezproblemowy. 


SCHAB W SOSIE ŚLIWKOWYM 
(przepis na 4 porcje) 
  • 4 plastry schabu, 
  • 100g suszonych śliwek, 
  • 2-3 cebulki szalotki (zależnie od wielkości; można też zastąpić 1 czerwoną cebulą), 
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina oleju do smażenia 

Śliwki kilka godzin wcześniej zalać winem i odstawić. 
Schab lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć na nim schab z obu stron. Dodać posiekane cebulki szalotki i smażyć jeszcze chwilkę, aż zmiękną. Dodać śliwki wraz z winem oraz pół szklanki wody. Przykryć i dusić na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, a sos na patelni zmiksować blenderem – najlepiej nie całkowicie, tak by pozostały niewielkie kawałki śliwek i cebuli. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzić go wodą lub winem. Mięso ponownie włożyć do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotowe. 

Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz ulubioną surówką. 
Ja jako dodatki podałam dyniowe kluski śląskie i marynowane buraczki. 


(przepis podpatrzony tutaj


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze