Paluchy drożdżowe
Paluszki drożdżowe to świetny dodatek do przeróżnych zup-kremów, rozmaitych past albo hummusu. Samodzielne zrobienie ich nie jest trudne, a smakują znacznie lepiej niż ze sklepu. Najsmaczniejsze są tego samego dnia – mają miękki środek i chrupiącą skórkę. Na drugi dzień robią się całe kruche, ale też są całkiem niezłe :)
Paluchy drożdżowe podałam m.in. jako dodatek do zapiekanej zupy serowej z oscypkiem.
PALUCHY DROŻDŻOWE
- 500g mąki pszennej,
- ¼ szklanki letniego mleka,
- 25g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
- 150g masła,
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
dodatkowo:
- sezam,
- mak,
- kminek,
- czarnuszka,
- sól gruboziarnista
Drożdże wkruszyć do kubka, dodać cukier, a po chwili rozetrzeć. Gdy drożdże staną się płynne, wlać letnie mleko i odstawić na 5-10 minut.
Masło posiekać razem z mąką i solą, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko i zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na 2 lub 3 części. Każdą z nich rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm , a następnie pociąć na paski szerokości 1,5 cm i długości ok. 15 cm. Paski układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać wybraną posypką. Można je skręcić, obracając jeden z końców – wtedy będą wyglądać bardziej dekoracyjnie. Odstawić jeszcze na 15-20 minut, by paluszki nieco podrosły.
Piec w 180-200 stopniach przez 15 minut, aż będą złocistobrązowe.
(przepis podpatrzony u Edysi)
3 komentarze
Muszę zrobić takie paluchy. Zawsze robi pizzę :D
OdpowiedzUsuńI teraz takiego palucha zamoczyć w hummusie <3 Mniam! :D
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Paluszki wyszły naprawdę pyszne! Zrobiłam je w dwóch wersjach - z solą gruboziarnistą i z papryką. Jedyna moja uwaga dotyczy ilości mleka, u mnie mimo, że zawsze na starcie dodaję mniej mąki niż podaje przepis było go zdecydowanie za mało. Podałam z guacamole. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń