Kotlety ziemniaczane z orzechami
Kotlety ziemniaczane, chociaż są prostym i niedrogim obiadem, mogą występować w wielu odmianach smakowych, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Do tej pory na blogu pojawił się przepis na kotlety ziemniaczane z jabłkiem oraz kotlety ziemniaczane z bryndzą a także kijowskie kotleciki ziemniaczane nadziewane mięsem.
Tym razem przygotowałam kotlety ziemniaczane z dodatkiem orzechów, które stanowiły przyjemnie chrupiący akcent. Wraz z sosem grzybowym i surówką z czerwonej kapusty smakowały wyśmienicie.
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z ORZECHAMI
(4 porcje)
- 1kg ziemniaków,
- 2 duże jajka,
- 2/3 szklanki orzechów włoskich,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego koperku lub 2 łyżeczki świeżego,
- sól i pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić na 1-2 minuty do odparowania po czym ugnieść na puree. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Orzechy drobno posiekać i podprażyć na suchej patelni, uważając, żeby ich nie przypalić.
Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do ziemniaków dodać orzechy, cebulę, jajka i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 7-8 części. Uformować owalne kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju na złocisty kolor. Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z sosem grzybowym/pieczarkowym i dowolną surówką.
(inspiracja: książeczka Poradnika Domowego "Potrawy jarskie" z moimi zmianami)
2 komentarze
Super!
OdpowiedzUsuńZrobiłam niedawno na obiad te kotlety, bardzo smaczne, nawet moim dzieciom smakowały :) pozdrawiam, Anna
OdpowiedzUsuń