Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka z czerwonej kapusty

By 16:46 , , , ,

Najprostsza surówka z czerwonej kapusty – znana i powszechnie lubiana. Zaraz po tym, gdy dziecięciem będąc, wyrosłam ze wstrętu do wszelkich surówek innych niż marchewka z jabłkiem w zalewie cukrowej, surówka z kapusty była jedną z pierwszych, do których się przekonałam, a sympatia do niej trwa do tej pory. Jest uniwersalna i pasuje do wielu dań, a dodatkowo ma piękny kolor, który zawdzięcza ultraprozdrowotnym antocyjanom o silnie przeciwutleniającym działaniu :) 

Photobucket 

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 
½ główki czerwonej kapusty, 
1 jabłko, 
1 mała cebula lub ok. 5 cm kawałek pora, 
1-2 łyżki majonezu, 
2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 
odrobina soku z cytryny, 
sól i pieprz 

Cebulę lub pora drobno posiekać, włożyć do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić. 
Z kapusty usunąć wierzchnie, uszkodzone liście, a resztę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oba składniki wrzucić do miski. 
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą (pamiętając, że soliliśmy już wcześniej cebulę), pieprzem i sokiem z cytryny. Polać surówkę i wymieszać. 
Schłodzić w lodówce.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. bardzo lubię takie surówki:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką surowkę, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna! Robiłam ją dwa dni z rzędu i pewnie w tym tygodniu znów sie u mnie pojawi. Pyszna, zdrowa, tania!

    OdpowiedzUsuń