Surówka z czerwonej kapusty
Najprostsza surówka z czerwonej kapusty – znana i powszechnie lubiana. Zaraz po tym, gdy dziecięciem będąc, wyrosłam ze wstrętu do wszelkich surówek innych niż marchewka z jabłkiem w zalewie cukrowej, surówka z kapusty była jedną z pierwszych, do których się przekonałam, a sympatia do niej trwa do tej pory. Jest uniwersalna i pasuje do wielu dań, a dodatkowo ma piękny kolor, który zawdzięcza ultraprozdrowotnym antocyjanom o silnie przeciwutleniającym działaniu :)
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
½ główki czerwonej kapusty,
1 jabłko,
1 mała cebula lub ok. 5 cm kawałek pora,
1-2 łyżki majonezu,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
odrobina soku z cytryny,
sól i pieprz
Cebulę lub pora drobno posiekać, włożyć do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić.
Z kapusty usunąć wierzchnie, uszkodzone liście, a resztę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oba składniki wrzucić do miski.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą (pamiętając, że soliliśmy już wcześniej cebulę), pieprzem i sokiem z cytryny. Polać surówkę i wymieszać.
Schłodzić w lodówce.
4 komentarze
bardzo lubię takie surówki:) pychota
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką surowkę, wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPrzepyszna! Robiłam ją dwa dni z rzędu i pewnie w tym tygodniu znów sie u mnie pojawi. Pyszna, zdrowa, tania!
OdpowiedzUsuń