Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa gołąbkowa

By 11:20 , , , ,

Zupa gołąbkowa powinna posmakować wszystkim zwolennikom sycących, mięsnych zup oraz... gołąbków, oczywiście. Połączenie kapusty, mięsa i ryżu jest tak dobre i uniwersalne, że sprawdza się świetnie także w zupie. Jest gęsta, „konkretna” i w zupełności wystarcza na cały obiad. Warto wypróbować :) 



ZUPA GOŁĄBKOWA
(4 porcje)
300g mielonego mięsa,
500g kapusty,
100g ryżu,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera, kawałek pora (ok. 5-6cm),
1 cebula,
2 solidne łyżki koncentratu pomidorowego,
5 szklanek wody,
sól i pieprz,  
domowa vegeta,
1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
1 łyżka oleju lub klarowanego masła 

Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Por i cebulę posiekać. Kapustę pokroić w kostkę. 
W garnku zagotować wodę, wrzucić wszystkie warzywa poza cebulą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. 
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i podsmażyć na nim mięso z cebulą. Dodać do garnka z warzywami. Dodać sól, pieprz i domową vegetę do smaku. Wsypać ryż i gotować razem ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać koncentrat, dokładnie wymieszać.
Śmietanę rozrobić w kilku łyżkach zupy i wlać do garnka. Całość wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić. 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)


Zupa na jesień

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. o jaaaa.... ślinka poleciała! zrobię bankowo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa,taka gołąbkowa,już myślałam,że pozbawiłaś życia te ptaszyny:) no,racja,smakowałaby mi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zapewne! Przepis zachowuję:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł :-) dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę taką zupkę kiedyś zrobić, na pewno pyszna!
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki ryż? taki najzwyklejszy czy nieklejący?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły długoziarnisty jest ok :) przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ten komentarz mi jakoś umknął :(

      Usuń
  7. witam! czy mogę dodać włoską kapustę?

    OdpowiedzUsuń
  8. a kiedy dodajemy koncentrat? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy, gdy ryż jest już miękki. Poprawiłam błąd :) pozdrawiam!

      Usuń