Obsługiwane przez usługę Blogger.

Opiekane ziemniaczki cytrynowo-bazyliowe

By 17:15 , ,

Bardzo fajny sposób na doprawienie pieczonych ziemniaków. Cytryna i bazylia świetnie ze sobą współgrają. Takie ziemniaczki pasują jako dodatek do wielu potraw mięsnych. Przygotowywałam je już kilka razy, między innymi do sznycli cielęcych :) 

 Photobucket 

OPIEKANE ZIEMNIACZKI CYTRYNOWO-BAZYLIOWE 
(4 porcje) 
6-7 średnich ziemniaków, 
skórka otarta z 1 cytryny, 
1 łyżka suszonej bazylii, 
1 ząbek czosnku, 
2-3 łyżki oleju lub oliwy, 
sól 

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Gotować w osolonej wodzie ok. 5-6 minut, odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Oprószyć skórką z cytryny, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dodać olej/oliwę i delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. 

(na podstawie przepisu stąd)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. muszą być smaczne , wykorzystam ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję pomysł, zapowiada się pysznie! :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń