Roladki z kurczaka nadziewane buraczkami
Bardzo lubię różnego rodzaju mięsne roladki i kojarzą mi się one z niedzielnymi obiadami :) Dzisiejsza propozycja jest dość intrygująca, ale bardzo przypadła nam do gustu. Nadzienie z buraczków doprawionych chrzanem sprawia, że roladki nie tylko ładnie wyglądają, ale także są wyraziste w smaku, a samo mięso pozostaje soczyste.
Ponieważ pieczenie jednego buraka w piekarniku nie jest zbyt ekonomiczne, można od razu upiec większą ich ilość (i wykorzystać np. do sałatki), albo upiec w tym samym czasie co np. niedzielne ciasto (każdy burak i tak zawija się w folię, więc zapachy się nie przenikają). Można także wykorzystać buraczki pozostałe z gotowania barszczu, choć ich kolor nie będzie tak intensywny.
ROLADKI Z KURCZAKA NADZIEWANE BURACZKAMI
(2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
1 średni, ugotowany lub upieczony burak,
1 łyżka tartego chrzanu,
2 duże lub 4 małe plastry szynki,
½ szklanki śmietany 12% lub 18%,
1 łyżka mąki,
przyprawa złocista do kurczaka,
sól i pieprz,
200ml bulionu z kurczaka,
2 łyżki klarowanego masła lub oleju
Upieczony lub ugotowany burak zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Filety delikatnie i cienko rozbić między płatami folii spożywczej, żeby ich nie podziurawić. Na każdym plastrze mięsa ułożyć po 1-2 plastry szynki i rozsmarować po łyżce nadzienia z buraczków. Zwinąć i obwiązać nicią kuchenną lub dokładnie spiąć wykałaczkami.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć roladki ze wszystkich stron, aż się zarumienią. Mięso przełożyć na żaroodporny półmisek i wstawić do piekarnika na 15 minut. W tym czasie na patelnię wlać bulion i gotować kilka minut, aż nieco odparuje. Mąkę rozrobić ze śmietaną i kilkoma łyżkami bulionu, wlać na patelnię, intensywnie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z piekarnika. Podawać z sosem, pieczonymi ziemniakami i gotowaną fasolką lub surówką.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
4 komentarze
Nigdy ich nie próbowałam, muszę koniecznie skosztować, bo wyglądają pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Pięknie podane, chociaż zdecydowanie nie moje smaki, bo buraków nie lubię.
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne danie i do tego pięknie podane.
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie!!! Kocham buraczki, takie zestawienie jest dla mnie idealne!
OdpowiedzUsuń