Obsługiwane przez usługę Blogger.

Budyń dyniowy

By 21:35 , ,

Kiedy pięć lat temu rozpoczynałam w swojej kuchni eksperymenty z dynią, próbowałam różnych potraw z jej udziałem. Pamiętam, że zrobiłam wtedy także deser: słodki krem z dyni. Lekki, puszysty i... tak mdły, że nie dało się go zjeść. Metodą prób i błędów zrozumiałam jedną prostą zasadę: dynia ma ogromny potencjał, ale potencjał ten wymaga aktywacji wyrazistymi przyprawami, takimi jak imbir, czosnek, chili i przyprawy korzenne. Dlatego gdy w mojej głowie zrodził się pomysł na budyń dyniowy, już wiedziałam, że muszę dobrze doprawić go cynamonem, imbirem i goździkami. Dzięki temu stał się nie tylko aromatyczny, ale także rozgrzewający, czyli idealny na chłodny, jesienny dzień. 
 I tym oto prostym, lecz smacznym deserem kończę swój udział w tegorocznej edycji Festiwalu Dyni :) 

Photobucket 

BUDYŃ DYNIOWY 
(2 porcje) 
300ml mleka, 
150g puree z dyni
2 łyżeczki miodu, 
szczypta cynamonu, 
szczypta mielonego imbiru, 
szczypta mielonych goździków, 
2 łyżki skrobi kukurydzianej, 
suszona żurawina do dekoracji 

Mleko zagotować. Dodać puree z dyni, miód i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Skrobię wymieszać z odrobiną zimnej wody lub mleka i wlać do garnka. Gotować na małym ogniu przez chwilę, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przelać do miseczek, posypać odrobiną cynamonu i udekorować żurawiną.


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze