Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z krewetkami, sezamem i kolendrą

By 10:20 , , ,

Prosty, smaczny tajski makaron, który robi się w rekordowo krótkim czasie około 10 minut. Może odrobinę brakowało mi w nim jakiegoś sosu czy czegoś „soczystego”, ale krewetki i sezam i tak robią robotę ;) 
Polecam zabieganym :) 


MAKARON Z KREWETKAMI, SEZAMEM I KOLENDRĄ
(2 porcje) 
150g makaronu do chow mein (chińskiego makaronu jajecznego), 
ok. 150-200g krewetek (mogą być mrożone), 
1 łyżeczka sezamu, 
1 cebulka dymka, 
1 ząbek czosnku, 
kawałek papryczki chili lub szczypta chili w płatkach (ilość wg uznania), 
garstka listków kolendry, 
1 łyżka oleju, 
1 łyżeczka pasty krewetkowej (pominęłam), 
1 łyżeczka oleju sezamowego, 
1 łyżka soku z limonki, 
1 łyżka sosu rybnego (ewentualnie można zastąpić 1 łyżeczką sosu sojowego) 

Krewetki rozmrozić i przelać wrzątkiem. Osączyć. 
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zezłoci. Odstawić. 
Cebulkę dymkę, czosnek, chili (bez pestek) i liście kolendry zmiksować w blenderze lub rozetrzeć w moździerzu na pastę. 
 Makaron umieścić w misce, zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty (chyba, że instrukcja na opakowaniu nakazuje inaczej). 
W tym czasie rozgrzać w woku olej i wrzucić do niego pastę z cebuli i kolendry oraz pastę krewetkową. Wymieszać i smażyć razem 1 minutę. Dorzucić krewetki i smażyć, ciągle mieszając, przez 2 minuty. 
Makaron osączyć i wrzucić do woka, polać olejem sezamowym i sosem rybnym. Skropić sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać. Posypać sezamem i podawać. 


(na podstawie przepisu z książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”) 
 
Kuchnia tajska

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. pyszny przepis, bardzo lubię krewetki, ale takiego dania z nimi jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, czekamy na zgłoszenie na durszlaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis mi się podoba, ale tak wizualnie strasznie smutne danie, ja to bym dodała coś kolorowego :P albo przynajmniej zielonego

    OdpowiedzUsuń