Curryburgery z jabłkami
Już od pewnego czasu miałam ochotę na te burgery, a nasze październikowe wyzwanie „trzy po trzy” polegające na połączeniu mięsa, jabłek i ziół stało się dobrym pretekstem.
Połączenie mięsa i jabłek pojawiało się na moim blogu już kilka razy, ponieważ uwielbiam łączyć mięso z owocami. Nie miałam więc żadnych wątpliwości, że i te burgery będą bardzo smaczne :)
Razem ze mną, inną potrawę z wykorzystaniem tych trzech składników, przygotowały Ania i Zuzia:)
CURRYBURGERY Z JABŁKAMI
(2 porcje)
300g mielonej wołowiny,
1 małe jajko,
1 niewielka cebula,
2 małe jabłka,
1 płaska łyżeczka curry,
½ szklanki bulionu drobiowego,
1 łyżka rodzynek,
sól i pieprz,
mała szczypta tymianku,
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej,
olej do smażenia
Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Zdjąć z ognia. Połowę cebuli dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę tymianku. Dokładnie wyrobić. Z masy uformować 2 kształtne burgery. Usmażyć je na drugiej patelni na oleju.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć na patelnię z pozostałą cebulą. Smażyć ok. 2 minuty, aż jabłka lekko się zrumienią. Dodać curry i wymieszać. Wlać bulion i dodać rodzynki. Gotować na niewielkim ogniu około 5 minut.
Skrobię kukurydzianą rozrobić w małej ilości zimnej wody i dodać do sosu jabłkowego. Gotować przez chwilę, mieszając, aż sos się zagęści.
Gotowe burgery podawać z sosem.
Jako dodatek można podać sałatę, pieczone ziemniaki, frytki lub pieczywo.
(inspirowane przepisem z ksiażki P. Martina „Kuchnia doskonała dla każdego”)
4 komentarze
Bardzo fajny, pomysł, chętnie zjadłabym taki obiadek. A mój mąż to byłby w siódmym niebie, gdybym mu takiego burgera zaserwowała ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania mięsne z dodatkiem jabłek. Intrygujący przepis.
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć jajko?
OdpowiedzUsuńPrzeważnie w burgerach nie używa się jajka, więc myślę, że tak :)
Usuń