Obsługiwane przez usługę Blogger.

Curryburgery z jabłkami

By 19:00 , , , ,

Już od pewnego czasu miałam ochotę na te burgery, a nasze październikowe wyzwanie „trzy po trzy” polegające na połączeniu mięsa, jabłek i ziół stało się dobrym pretekstem. Połączenie mięsa i jabłek pojawiało się na moim blogu już kilka razy, ponieważ uwielbiam łączyć mięso z owocami. Nie miałam więc żadnych wątpliwości, że i te burgery będą bardzo smaczne :) 

Razem ze mną, inną potrawę z wykorzystaniem tych trzech składników, przygotowały Ania i Zuzia:) 

Photobucket 

CURRYBURGERY Z JABŁKAMI 
(2 porcje) 
300g mielonej wołowiny, 
1 małe jajko,
1 niewielka cebula, 
2 małe jabłka, 
1 płaska łyżeczka curry, 
½ szklanki bulionu drobiowego, 
1 łyżka rodzynek, 
sól i pieprz, 
mała szczypta tymianku, 
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki pszennej, 
olej do smażenia 

Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Zdjąć z ognia. Połowę cebuli dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę tymianku. Dokładnie wyrobić. Z masy uformować 2 kształtne burgery. Usmażyć je na drugiej patelni na oleju. 
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć na patelnię z pozostałą cebulą. Smażyć ok. 2 minuty, aż jabłka lekko się zrumienią. Dodać curry i wymieszać. Wlać bulion i dodać rodzynki. Gotować na niewielkim ogniu około 5 minut. 
Skrobię kukurydzianą rozrobić w małej ilości zimnej wody i dodać do sosu jabłkowego. Gotować przez chwilę, mieszając, aż sos się zagęści. 
Gotowe burgery podawać z sosem. 
Jako dodatek można podać sałatę, pieczone ziemniaki, frytki lub pieczywo.


 (inspirowane przepisem z ksiażki P. Martina „Kuchnia doskonała dla każdego”)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Bardzo fajny, pomysł, chętnie zjadłabym taki obiadek. A mój mąż to byłby w siódmym niebie, gdybym mu takiego burgera zaserwowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dania mięsne z dodatkiem jabłek. Intrygujący przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można pominąć jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie w burgerach nie używa się jajka, więc myślę, że tak :)

      Usuń