Kurczak curry z kremowym serkiem w stylu indyjskim
Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna, a przygotowanie potraw w jej stylu wymaga przeważnie nabycia sporej ilości rozmaitych przypraw. Chyba że... zastosujemy sprytny trik.
Serek kremowy Apetina India okazał się na tyle wyrazisty w smaku, że jego użycie jako jeden z głównych składników zagwarantowało nie tylko cudownie aksamitną konsystencję sosu, ale i dobrze wyczuwalne nuty czarnuszki, czerwonego curry, chili i słodkiej papai. Takiego sosu praktycznie nie trzeba było już doprawiać – ja użyłam jedynie odrobiny kurkumy i koncentratu pomidorowego dla podkreślenia słonecznego koloru potrawy.
Kurczak, pomidorki, słodkie mango oraz wspomniany kremowy sos tworzą niebywale smaczną kompozycję, a efekt przerósł moje oczekiwania – zarówno pod względem smaku, jak i bardzo krótkiego czasu przygotowania.
Gorąco polecam :)
KURCZAK CURRY Z KREMOWYM SERKIEM W STYLU INDYJSKIM
(3 porcje)
450-500g filetów z kurczaka,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
½ dojrzałego mango,
garść pomidorków koktajlowych,
1 opakowanie serka kremowego Apetina India,
100ml bulionu drobiowego lub wody,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki kurkumy,
sól i pieprz,
1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
świeża kolendra do posypania
Serek kremowy, bulion, kurkumę i koncentrat pomidorowy zmiksować blenderem na sos.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Mango obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się lekko zeszkli, dodać kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na dużym ogniu, a gdy mięso zetnie się z wierzchu, wlać sos. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować około 10 minut, aż sos lekko się zagęści i nabierze odpowiedniej konsystencji. Na mniej więcej 2-3 minuty przed końcem gotowania dodać pomidorki i mango. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem według własnego uznania. Na koniec posypać listkami kolendry.
Podawać z ryżem.
Przepis bierze udział w konkursie „Apetina dobrze się komponuje”.
5 komentarze
Uwielbiam kuchnię indyjską za jej wyrazistość. Świetny pomysł na wykorzystanie serka. ;)
OdpowiedzUsuńWitam miałem kiedyś przyjemność jeść w restauracji, gdzie podawano dania z kuchni indyjskiej. Było to dokładnie w Warszawie i mogę powiedzieć tak. Jest to kuchnia, w której chodzi przede wszystkim, o to żeby jeść do syta i każdy składnik ma swoje niepowtarzalne właściwości. Ja szczerze po pobycie w takiej restauracji chciałbym tam wróćić znów i pewnie niedługo tak zrobię.
OdpowiedzUsuńDzis zrobiłam to danie na obiad. Zamiast ryzu dałam kasze jaglaną. Wyszło delikatnie, lekko, orientalnie,pysznie:) Kolejny przepis na medal, z którego skorzystałam.:)dziekuje
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!
UsuńWooow :D To jest jeszcze lepsze od schabowego :)
OdpowiedzUsuń