Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa dyniowa z kurkami i boczkiem

By 11:15 ,

Niektórzy – i nie wiem dlaczego, ale przeważnie faceci – mają problem z zupami-kremami. Na przykład mój M. Niby zawsze zje, ale jakoś tak bez przekonania. Postanowiłam więc przekonać mojego nieprzekonanego za pomocą męskiego atrybutu jakim jest boczek. I kurki, które też bardzo lubi. Zupa-krem z dyni z dodatkiem podsmażonego boczku i kurek nagle stała się smaczna ;) Ot, czary... :) 

Photobucket 

ZUPA DYNIOWA Z KURKAMI I BOCZKIEM 
(2 porcje) 
1 mała cebula, 
1 mały ząbek czosnku, 
ok. 400ml puree z dyni, 
ok. 200ml bulionu drobiowego, 
garść małych kurek, 
80g wędzonego boczku, 
natka pietruszki, 
odrobina oleju lub klarowanego masła, 
sól i pieprz 

Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać odrobinę oleju lub klarowanego masła i podsmażyć na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać bulion i puree z dyni, wymieszać i zagotować. Ilość bulionu dobrać w zależności od gęstości dyniowego przecieru tak, by otrzymać zupę o pożądanej przez nas konsystencji. Gotować kilka minut, po czym zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Kurki oczyścić i osączyć z wody na ręcznikach papierowych. Boczek pokroić w drobną kostkę i mocno zrumienić na patelni. Przełożyć na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Na tłuszczu wytopionym na patelni smażyć kurki przez około 5 minut, aż zrobią się brązowe. Zupę przelać do talerzy, na wierzchu posypać skwarkami z boczku i kurkami. Posypać natką pietruszki. 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze