Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gnocchi z wątróbką i borowikami

By 10:38 , , ,

Iście jesienna potrawa, głównie za sprawą borowików, choć oczywiście do tej potrawy można użyć dowolnych ulubionych grzybów. Jeśli lubicie wątróbkę, zdecydowanie warto wypróbować tę sycącą i aromatyczną potrawę rodem z Włoch :) 

Photobucket 

GNOCCHI Z WĄTRÓBKĄ I BOROWIKAMI 
(2 porcje) 
½ gnocchi zrobionych z tego przepisu (z ½ kg ziemniaków), 
200g wątróbki drobiowej, 
garść borowików, 
1 mała cebula, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżka masła, 
100ml białego wina, 
2 listki szałwii, sól i pieprz 

Cebulę posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić. 
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i borowiki. Dusić na niewielkim ogniu około 7 minut. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po minucie posiekaną szałwię, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać oczyszczone, pokrojone wątróbki i dusić kolejne 5-7 minut, aż wątróbka nie będzie surowa. Dodać ugotowane gnocchi, wymieszać i chwilę podgrzewać. Podawać od razu. 


(na podstawie przepisu z książki F. Bodoni „Mamma mia. Domowa kuchnia włoska”)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. To połączenie brzmi bardzo intrygująco. Do zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie, ciekawe połączenie, które chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń