Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka kurczaka z miętą

By 10:20 , , ,

Prosty do zrobienia, lecz niebanalny sposób na kurczęce udka: marynata z mięty i miodu nadaje im niepowtarzalnego smaku, a lekki jogurtowy sos z nutą limonki doskonale do niego pasuje. Jako dodatek można podać ryż, indyjskie chlebki chapati lub naan. Polecam :) 

Photobucket 

UDKA KURCZAKA Z MIĘTĄ 
(4 porcje) 
8 udek kurczaka (bez podudzi, czyli „pałek”) albo 4 udka i 4 podudzia), 
2 łyżki drobno posiekanych listków mięty, 
2 łyżki płynnego miodu, 
2-3 łyżki soku z limonki, 
sól i pieprz 

 sos: 
250g jogurtu greckiego (u mnie grecki light), 
1 łyżka posiekanej mięty, 
1 łyżeczka skórki startej z limonki, 
odrobina soli i pieprzu do smaku 


Miód wymieszać w misce z miętą, sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu. Kurczaka umyć, osuszyć i wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc. 
Zamarynowane mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu. Piec przez 45-50 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu polewając wytworzonymi sokami i smarując pozostałościami marynaty. Kurczak powinien być miękki, a skórka zarumieniona. 
W tym czasie przygotować sos, mieszając w miseczce wszystkie składniki. 
Upieczonego kurczaka podawać z sosem. 


(inspirowane przepisem z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Pierwsze zdanie idealnie opisuje zaprezentowane danie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym taki obiad, nawet teraz.. nocą! :)

    OdpowiedzUsuń