Obsługiwane przez usługę Blogger.

Strudel z jabłkami

By 10:17

Strudel z jabłkami – czyli apfelstrudel – to sztandarowy austriacki deser. Ponoć najstarszy przepis na to ciasto pochodzi aż z 1696 roku. Plastry cienkiego jak papier ciasta zwijanego z jabłkami wygląda kunsztownie i elegancko.
Przez długi czas sądziłam, że jest to deser trudny do wykonania. Zupełnie niepotrzebnie. Ciasto zagniata się podobnie jak na pierogi (i podobnie jak ono nie zawiera cukru), a pokroić jabłka każdy potrafi ;) Minimalnych trudności nastręcza zwijanie rolady, ale robiąc to ostrożnie i bez pośpiechu, nic nie ma prawa się nie udać.
Apfelstrudel najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z lodami waniliowymi, sosem waniliowym albo bitą śmietaną.


 

STRUDEL Z JABŁKAMI
150g mąki,
1 żółtko,
ok. 1/3 szklanki wody,
3 łyżki oleju,
800g jabłek,
½ szklanki cukru,
½ szklanki rodzynek,
3 łyżki rumu,
½ łyżeczki cynamonu,
3 łyżki bułki tartej,
2-3 łyżki stopionego masła

Rodzynki zalać rumem i odstawić na kilka godzin, albo umieścić w mikrofalówce na 1-2 minuty.
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko i olej. Stopniowo wlewając wodę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto o konsystencji mniej więcej takiej, jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
W tym czasie jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, namoczone w rumie rodzynki, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać.
Czystą ściereczkę kuchenną oprószyć mąką. Na ściereczkę wyłożyć ciasto i rozwałkować bardzo cienko – tak, by przez ciasto zaczął prześwitywać wzór ściereczki. Na cieście rozłożyć równomiernie jabłka, zostawiając ze wszystkich stron po kilka centymetrów marginesu. Pomagając sobie ściereczką, delikatnie zawinąć strudel. Boki skleić, żeby nadzienie nie wypłynęło.
Szeroką, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Strudel ostrożnie umieścić na blasze „szwem” do dołu. Posmarować stopionym masłem. Piec w 200 stopniach przez 30-40 minut, aż strudel będzie rumiany.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać chwilkę i posypać cukrem pudrem. Najlepiej podawać jeszcze ciepły.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze