Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czerwone curry z wieprzowiny i kukurydzy

By 13:41 , , , ,

Szybkie i proste curry z chrupiącymi mini-kukurydzami i fistaszkową nutą, które przygotowuje się dosłownie w kwadrans. Czerwoną pastę curry i mleko kokosowe można kupić w większości hipermarketów, więc nabycie składników nie powinno nastręczyć większych trudności. W oryginale użyte zostały mrożone kukurydze, ale w Polsce dostępne są jedynie marynowane, użyłam więc takich i też było smacznie :) Zamiast polędwiczki wieprzowej można użyć filetu z kurczaka. 
Polecam wielbicielom tajskich smaków :) 

Photobucket 

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY I KUKURYDZY
(2 porcje) 
250g polędwiczki wieprzowej, 
1 cebulka dymka, 
1 ząbek czosnku, 
1 niecały słoiczek marynowanej mini-kukurydzy, 
ok. 150-200ml mleka kokosowego, 
½ szklanki wody, 
2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry, 
1 łyżka sosu sojowego, 
1 kopiasta łyżka masła orzechowego, 
1 łyżeczka brązowego cukru, 
1 łyżka oleju, sok z cytryny do smaku, 
świeża kolendra 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulkę dymkę i czosnek posiekać. 
W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, czosnek i mięso. Smażyć, a gdy mięso lekko się zarumieni, dodać pastę curry i masło orzechowe. Wymieszać, a po około 30 sekundach wlać mleko kokosowe i wodę. Dodać cukier i sos sojowy. Gotować około 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać osączone mini-kukurydze i gotować jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawić sokiem z cytryny i posypać kolendrą. 
Podawać z ryżem. 


(na podstawie przepisu z BBC Good Food, z moimi niewielkimi zmianami) 

Kuchnia tajska

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Mirabelko! Nie znalazłam tylko mini-kukurydzy (dodałam więc całą puszkę konserwowej). Zmierzam do tego, że przepis jest GENIALNY! Na początku szkoda było wydać mi tyle kaski na te wszystkie przyprawy, ale... teraz wiem, że się nie zmarnują, bo wkrótce przygotuję to samo :)

    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!

      Usuń